U Kantonu Sarajevo preminule dvije osobe, 131 novozaraženi koronavirusom

2
Radiosarajevo.ba
U Kantonu Sarajevo preminule dvije osobe, 131 novozaraženi koronavirusom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / COVID podaci za Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđen je 131 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.116 uzoraka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavile su se 122 osobe.

Dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 101 pacijent, od kojih je 91 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 74,26 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 56 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 45. Na respiratoru je šest osoba, 12 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.455 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.051 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 69.640 osoba zaraženih koronavirusom i 66.554 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 112, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 187", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 304 pacijenta, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeta su 904 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 480 poziva, a obavljena su i 184 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano je 1.065 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Šta kažu zvanični podaci Zavoda za javno zdravstvo KS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije