COVID u Sarajevu: Za 24 sata umrle tri osobe, na respiratoru 7 pacijenata

0
Radiosarajevo.ba
COVID u Sarajevu: Za 24 sata umrle tri osobe, na respiratoru 7 pacijenata
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana sarajevska bolnica)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 817 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 100 osoba.

Tri pacijenta su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Trenutno su na bolničkom liječenju 103 pacijenta, od kojih je 98 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 74,76 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš 48. Na respiratoru je sedam osoba, 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju 11 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.518 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.040 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 69.452 osobe zaražene koronavirusom i 66.308 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 112, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 186", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 183 pacijenta, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeta su 634 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. COVID-pozivni centar zabilježio je 455 poziva, a obavljena su i 202 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Od početka decembra do danas aplicirano je ukupno 9.770 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije