COVID brojke za Sarajevo: Svaki osmi testirani uzorak je pozitivan

3
Radiosarajevo.ba
COVID brojke za Sarajevo: Svaki osmi testirani uzorak je pozitivan
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 103 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 885 uzoraka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 106 osoba. Dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 109 pacijenata, od kojih je 97 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,23 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 63 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 46. Na respiratoru je osam osoba, 14 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, a na kiseoničkoj potpori disanju je šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.530 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.023 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 69.361 osoba zaražena koronavirusom, a 66.208 je izliječeno.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 112, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 186", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 244 pacijenta, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzeto je 595 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 621 poziv, a obavljena su i 184 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 833 osobe. A od početka decembra do danas aplicirano je ukupno 9.770 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije