Da li će BiH nabaviti lijek protiv COVID-a?

0
Radiosarajevo.ba
Da li će BiH nabaviti lijek protiv COVID-a?
Foto: Merck / Merckov lijek - Molnupiravir

Za razliku od zemalja regije, na bh. tržištu trenutno nema lijekova protiv infekcije COVID-19, osim vakcina koje se koriste kao prevencija.

Prošle godine skupi lijek Remdesivir bilo je moguće nabaviti i u nekim bh. apotekama, ali je Agencija za lijekove BiH zabranila prodaju na ovaj način.

BHRT je proverio hoće li i kada u našoj zemlji biti dostupni lijekovi protiv ove infekcije.

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Izuzev nekih lijekova za teži oblik kovida koji se primjenjuju u bolničkom liječenju, u slobodnoj prodaji u BiH trenutno nema lijeka protiv koronavirusa. Pored antibiotske terapije koju ljekari propisuju i tokom kućnog liječenja koriste se još kortikosteroidi i lijekovi protiv zgrušavanja krvi, kao i kiseonik u bolnicama.

"Pacijenti na UKC se liječe kao i ostali pacijeenti u Evropi propisanim terapijama, uključeni smo u priču oko novog lijeka i s našim ministarstvom i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i s Ministarstvom zdravlja Srbije, oni će možda dobiti neke količine lijeka,pa su nam obećali dio tih lijekova", kaže direktor UKC-a RS Vlado Đajić.

Nadležni u BiH pregovaraju o nabavci oko dva miliona doza Pfizer lijeka. Ministarstvo civilnih poslova BiH posreduje u pregovorima.

"Mi smo prethodno izrazili potrebu za neobavezujuću kupovinu 2 miliona doza, ali nakon ovog sastanka i informacija koje smo dobili ažuriraćemo naše podatke i potrebe i zazuzeti svoj stav posebno nakon odobrenja regulaatornih tijela za taj lijek poput američke uprave za lijekove i i hranu i evropske komisije za lijekove", izjavio je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Dušan Kojić.

Iako iz federalnog Ministarstva zdravstva nije stigao odgovor da li su u ovoj godini imali interventni uvoz nekog lijeka protiv koronavirusa, iz resornog ministarstva u RS potvrdili su da oni takvu nabavku nisu imali. Ono za šta jesu zainteresovani jeste novi lijek.

"Uključeni smo u razgovore i prepisku sa Komisijom za lijekove koja je uključena u nabavku tog lijeka. Kada dobijemo informaciju od našeg stručnog tima onda ćemo naravno i mi djelovati. Morate znati da je to lijek koji je u tabletama i daje se pet dana od potvrđenog pozitivnog testa znači on je za upotrebu u polupalciji, a nije za bolničko liječenje", ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Srbija je uspjela nabaviti lijek američke kompanije MSD. Prema posljednjim informacijama i susjedna Hrvatska će do kraja mjeseca nabaviti nekoliko novih lijekova protiv infekcije COVID-19. Ono što još nije izvjesno je efikasnost bilo kojeg lijeka protiv novog soja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije