COVID podaci za Kanton Sarajevo odavno nisu bili ovakvi

0
Radiosarajevo.ba
COVID podaci za Kanton Sarajevo odavno nisu bili ovakvi
Foto: Miguel Gutierrez Jr. / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su laboratorijski testirana 584 uzorka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 80 osoba.

Jedan pacijent je preminuo od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 122 pacijenta, od kojih je 113 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 81,15 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 69 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 53. Na respiratoru je devet osoba, 14 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.507 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.987 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 68.733 osobe zaražene koronavirusom, a 65.617 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 94 dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 157", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 215 pacijenata, od kojih su četiri transportovana na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u COVID-ambulantama uzet je 491 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 297 poziva, a obavljeno je i 179 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 124 osobe.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Takođe, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije