Skandal u EU: Lažne COVID potvrde iz BiH kruže po zemljama

2
Hina
Skandal u EU: Lažne COVID potvrde iz BiH kruže po zemljama
Foto: FAH / Ilustracija

Više krivotvorenih COVID potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Livanjskog kantona, otkriveno je u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, izvijestile su u subotu zdravstvene vlasti kantona sa sjedištem u Livnu u BiH.

Prijevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Livanjskog kantona stigao zahtjev za provjerom iskaznice cijepljenja koju je poslala Služba za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.

Prema informaciijama kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko COVID iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu cijepljenje, te da su potvrde krivotvorene.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Na krivotvorenim iskaznicama o cijepljenju lažirani su potpisi i pečati direktorice Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona dr. Diane Mamić i liječnice tomislavgradskoga Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac.

"Uz moj pečat i potpis i pečat i potpis dr. Šarac, krivotvoreni su i pečati Županijske bolnice Livno i tomislavgradskoga Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli vjerovati da je istina", rekla je Mamić za lokalnu radijsku stanicu u Tomislavgradu.

Pritom je dodala kako su korisnici tih krivotvorenih potvrda očito osobe koje se nisu htjele cijepiti.

"O ovom pitanju redovito moraliziraju, a učinili su nešto vrlo nepošteno i nemoralno", dodala je Mamić.

Po njenim riječima nakon što su otkrivene krivotvorene potvrde o cijepljenju, što predstavlja kazneno djelo, o svemu je obaviješten MUP Livanjskog kantona te Granična policija Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije