COVID izvještaj: U Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe

1
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj: U Kantonu Sarajevo preminule četiri osobe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 1.046 uzoraka. U istom periodu, od COVID-19 infekcije oporavilo se 128 osoba.

Četiri pacijenata su, nažalost, preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 114 pacijenata, od kojih je 104 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post COVID ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 80,70 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 67 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 47. Na respiratoru je šest osoba, 13 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.520 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.995 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 69.125 osoba zaraženih koronavirusom, a 65.985 izliječenih.

"U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 108, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 179", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 246 pacijenata, od kojih je 10 transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 766 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 412 poziva, a obavljeno je i 210 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 674 osobe.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Takođe, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije