U jednom danu drugo upozorenje MMF-a za FBiH, ovoga puta zbog zakona o "švicarcu"

Radiosarajevo.ba
U jednom danu drugo upozorenje MMF-a za FBiH, ovoga puta zbog zakona o "švicarcu"
Arhiv / Ilustracija

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, dao je izjavu povodom Prijedloga zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Ovaj zakon danas je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, po hitnom postupku.

„Međunarodni monetarni fond se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta FBiH da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke", saopćeno je iz MMF-a.

Dodao je da nije uloga Parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od strane agenata privatnog sektora.

"Ovakva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, bi uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcionisanje kreditnog tržišta u Bosni i Hercegovini u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane koronavirusom.

Razumijemo da se mnogi dužnici bore da servisiraju svoje dugove ali smatramo da je ispravan način za rješavanje ovih poteškoća kroz moratorijum na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH", navodi se u izjavi.

Jewell je istakao da bi nametanje obavezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po budžet Vlade Federacije BiH.

"U okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti su se obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu. Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF", saopćeno je iz MMF-a.

Ovo je danas drugo upozorenje MMF-a za Federaciju BiH.

Podsjetimo, Jewell je za Nezavisne kazao da se BiH se prikazuje u lošem svjetlu uoči početka pregovora o novom aranžmanu, zbog činjenice da u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje ne postoji dogovor o raspodjeli novca MMF-a.

"Razočarani smo i loše se odražava na vlasti. Razumijemo da je BiH komplikovana zemlja, ali isto tako razumijemo da su potrebe građana BiH velike", rekao je Jewell i dodao da RS koristi novac onako kako je bilo predviđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije