Predstavnik MMF-a: Razočarani smo kako se BiH odnosi prema našem novcu

Radiosarajevo.ba
Predstavnik MMF-a: Razočarani smo kako se BiH odnosi prema našem novcu
Foto: UPRMBiH / Andrew Jewell

Zbog činjenice da u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje ne postoji dogovor o raspodjeli novca MMF-a za pomoć privredi usljed kovida, BiH se prikazuje u lošem svjetlu uoči početka pregovora o novom aranžmanu, kaže za Nezavisne Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

"Razočarani smo i loše se odražava na vlasti. Razumijemo da je BiH komplikovana zemlja, ali isto tako razumijemo da su potrebe građana BiH velike", rekao je Jewell i dodao da RS koristi novac onako kako je bilo predviđeno.

"Koliko ja razumijem, dio koji je pripao FBiH još nije raspodijeljen kantonima, što je veoma razočaravajuće. Kada smo doznačili novac u aprilu, bili smo razumjeli da je novac hitno potreban i da će se odmah upotrijebiti, a nakon toga smo imali taj dugi period kada je novac ležao u Centralnoj banci sve dok konačno nije bio raspodijeljen entitetima. Sada novac u FBiH sjedi na računu i i dalje nije isporučen. Zaista smo razočarani.

Da budem iskren, ne znam šta je problem. Očigledno se ne mogu dogovoriti kako će rasporediti novac prema kantonima. Došlo je do zastoja, ali mi ne znamo zbog čega.(...) Reći ću samo da ako se od MMF-a zatraži pomoć pod objašnjenjem da je hitna, a onda se taj novac ne koristi, to ne pokazuje BiH u dobrom svjetlu. Razočarani smo i loše se odražava na vlasti. Razumijemo da je BiH komplikovana zemlja, ali isto tako razumijemo da su potrebe građana BiH velike", objasnio je on.

Kako je rekao, pregovori s MMF-om trebali bi početi u septembru, a na pitanje - da li bi to bio produženi aranžman koji smo imali prije Instrumenata ili više nešto poput stendbaj aranžmana, koje smo imali prethodnih godina, odgovorio je: "Vrlo vjerovatno jedan od ta dva, još ne možemo reći koji. Vidjećemo."

Šta kažu vlasti, šta bi željele raditi, imaju li ideju koje reforme bi sprovodile?

"Vlasti u oba entiteta, kao i na nivou Vijeća ministara BiH, kažu da bi željele da sljedeći program bude fokusiran na zdravstveni sektor i reformu preduzeća u većinskom državnom vlasništvu. To je poruka koju smo od njih čuli i prije krize s COVID-om. Nedavno su mi ponovili da žele da se fokusiraju na te dvije reforme. Naravno, velika komponenta aranžmana će biti i odgovor na krizu s kovidom."

Cijeli intervju čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije