Nakon 4 godine došao na red: Hoće li proći zakon o "švicarcima"

M. R. S.
Nakon 4 godine došao na red: Hoće li proći zakon o "švicarcima"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Prijedlog zakona o konverziji kredita s vałutnom klauzulom u švicarskim
francima u konvertibilne marke naći će se pred poslanicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak, četiri godine od kako je upućen.

Još je 2016. godine Komisija za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima ovaj prijedlog uputila na usvajanje po hitnoj proceduri. 

No, od prošlog mandata Parlamenta FBiH stajao je u ladicama.

Podsjetimo, više od 6.000 građana FBiH se suočavalo s problemom vraćanja ovih kredita. Kako je navedeno i u obrazloženju prijedloga zakona, ovi građani su dovedeni na rub egzistencije, a zabilježena su čak 23 samoubistva dužnika, dok ih je više od stotinu umrlo zbog srčanih, moždanih i nervnih udara. Stotine je oboljelo od depresije. Samo je 14 posto dužnika moglo vraćati kredit.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita "Švicarac BiH", kazao je za Radiosarajevo.ba da i dalje jedva čekaju zakon i da se cijela ova priča završi kao u svim zemljama u okruženju.

"Ovdje se masovno oduzima imovina korisnika kredita. Ljudi su prepušteni sebi. Zakon je važan jer će svi biti obeštećeni, ili banka ili korisnici. Sve su oči uprte u Parlament FBiH", istakao je Duraković.

Dodao je da su svi klubovi poslanika bili za to da se ovaj zakon konačno uvrsti u dnevni red, pa se nada da će ga svi i podržati.

"Vjerujte da živimo za taj dan", kazao je Duraković.

Zakonom se uređuje način pretvorbe kredita u KM po tečaju koji je bio na dan zaključenja ugovora. 

Davatelj kredita će će, po prijedlogu, sačiniti aneks ugovora i utvrditi novi plan otplate.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH potom u roku od 15 dana od stupanja na snagu ovog zaxona mora donijeti podzakonske akte potrebne za njegovo provođenje, a davatelj kredita ima rok od 45 dana da izvrši pretvorbu.

Predviđena je kazna od 10.000 KM do 50.000 KM za neprovođenje zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije