Protest završen, poruke poslane: Ovakvog zakona nema nigdje u svijetu

Radiosarajevo.ba, Fena
Protest završen, poruke poslane: Ovakvog zakona nema nigdje u svijetu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Protest članova Sindikata BiH u Sarajevu

Okončani su protest i protestna šetnja članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine od zgrade Vlade Federacije BiH do Federalnog parlamenta.

Protest pod motom "Dokle više" je organiziran zbog izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, koje je uputila Vlada, a koje će se naći na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Selvedin Šatorović iz SSS BiH je u izjavi za medije kazao da je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se u biti ne može pregovarati o odredbama Zakona o radu jer, kako je kazao, takvo zakonsko rješenje je apsolutno neprihvatljivo.

Podsjetimo, izmjene i dopune Zakona o radu tiču se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće, a povod za njihovu izradu bilo je stanje uzrokovano pandemijom novog soja koronavirusa. Sindikat ih je ocijenio sramotnim i robovlasničkim.

Šatorović je kazao da Sindikat zahtijeva da se umjesto priče zakona o radu priča o minimalnoj cijeni rada, da se donese odluka da 1.000 KM bude minimalna cijena rada, pa tek nakon toga smanjenje opterećnja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

"Nigdje na svijetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 miliona KM plaća 10 posto i onaj koji ima platu od 400 KM plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih porodica i to ne može proći", istakao je Šatorović.

Podsjetio je da su dobili podršku sindikata radnika iz regiona, ali i iz Brisela, te naveo da niti jedna država nije krenula u izmjenu radnog zakonodavstva na ovakav način.

"Niti jedna država se ne bori protiv pandemije koronavirusa na način da kompletan teret krize padne na pleća radnika", naglasio je Šatorović.

Mišljenja je da Vlada FBiH neće povući izmjene i dopune Zakona o radu, što je Sindikat tražiom, dajući rok do sutra, ali očekuje da ga Parlament FBiH sutra ne usvoji jer imaju takva obećanja čelnih ljudi političkih opcija u Parlamentu.

"Politika je čudo. Ukoliko se nešto ne preokrene u naredna 24 sata, ukoliko dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, Sindikat će biti prinuđen da napravi generalni štrajk na nivou Federacije, a za to će odgovornost snositi Vlada FBiH", napomenuo je Šatorović.

Smatra da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala da donosi krucijalne zakone i parlamentarna većina treba to sutra jasno kazati. Očekuje da proradi njihova svijest, jer, „sutra i njihovo dijete može doći u situaciji da radi za platu od 400 KM“.

Zbog epidemije koronavirusa, na protestima je bilo do 100 osoba, uz poštovanje mjera sigurnosti, nošenje maske i držanja distance.

Usljed protestne šetnje bila je blokirana i glavna gradska saobraćajnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije