Zbog protesta blokirana glavna saobraćajnica u Sarajevu, dat rok Vladi

Radiosarajevo.ba
Zbog protesta blokirana glavna saobraćajnica u Sarajevu, dat rok Vladi
Foto: Screenshot / Protest u Sarajevu

Zbog protesta i protestne šetnje članova Saveza samostalnih sindikata BiH blokirana je glavna gradska saobraćajnica u Sarajevu.

Protest pod motom "Dokle više" organiziran je zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH.

Sindikalci su došli prvo pred zgradu Vlade FBiH gdje su uz zvižduke dali rok do sutra da povuku sporni zakon.

Podsjetimo, upravo sutra je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem su dnevnom redu izmjene i dopune Zakona o radu, koje su iz SSS BiH ocijenil isramotnim i robovlasničkim.

"Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade", kazao je Selvedin Šatorović iz SSS BiH.

Sindikacli su se uputili ka zgradi Parlamenta FBiH.

Na protestu ih je, zbog epidemiološke situacije i poštivanja mjera zaštite, stotinu.

Prema tvrdnjama iz Sindikata, stigli su radnici iz svih dijelova Federacije BiH.

Izmjene i dopune Zakona o radu tiču se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće, a povod za njihovu izradu bilo je stanje uzrokovano pandemijom novog soja koronavirusa.

"Nema definirane minimalne plaće u FBiH. Ako neki poslodavac odluči da za 72 sata tjednog rada radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar 406 KM, kolika se sada govori da je minimalna plaća", rekao je jučer Selvedin Šatorović.

Iz SSS BiH su zaprijetili i generalnim štrajkom na području FBiH ako predviđeno zakonsko rješenje dobije zeleno svjetlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije