U Historijskom muzeju održano Književno veče Andreasa Kosserta

Radiosarajevo.ba
U Historijskom muzeju održano Književno veče Andreasa Kosserta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Detalj sa promocije knjige

Večeras je u Sarajevu, tačnije u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine održana promocija knjige njemačkog profesora Andreasa Kosserta pod nazivom "Bijeg-historija čovječanstva".

Moderator ovog predavanja bio je Vahidin Preljević, profesor germanistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U tom kontekstu Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini 2021/22. organizuje niz događaja na temu "Kultura sjećanja".

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Od 12. do 31. oktobra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine moći će se pogledati 10 od ukupno 42 intervjua i priča o bijegu i egzilu u Njemačku 20. i 21. vijeka. Radovi su dio Arhiva bijega (Archiv der Flucht) iza kojeg stoji Haus der Kulturen der Welt iz Berlina.

Profesor Andreas Kossert, rođen 1970. godine, studirao je historiju, slavistiku i politiku. Sa doktoratom iz historije radio je u Njemačkom historijskom institutu u Varšavi. Od 2010. godine živi u Berlinu i radi kao historičar i autor.

Dobio je veoma pozitivne reakcije na svoje historijske prikaze Masurije (2001) i Istočne Pruske (2005).

Među njegova djela ubrajaju se bestseler „Hladna domovina. Historija njemačkih prognanika nakon 1945“, (2008), „Istočna Pruska. Priča historijskog krajolika“(2014) i „Bijeg – historija čovječanstva“ (2020) u izdavačkoj kući Siedler.

Za svoj rad dobio je nagrade: Georg Dehio-Buchpreis (2008, NDR Kultur Sachbuchpreis 2020. i nagradu za „Das politische Buch“ 2021. Friedrich Ebert fondacije.

Njegovo novo djelo također je nominirano za nagradu Deutscher Sachbuchpreis, 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije