U FBiH preporučena vakcinacija djece iznad 12 godina s oslabljenim imunitetom

0
Radiosarajevo.ba
U FBiH preporučena vakcinacija djece iznad 12 godina s oslabljenim imunitetom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Federaciji Bosne i Hercegovine preporučena je vakcinacija protiv koronavirusa djece starije od 12 godina koja imaju oslabljen imunitet.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istakao je da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba, piše N1

Kako je pojasnio SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza vakcine protiv koronavirusa ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida).

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

“Uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju je dva mjeseca nakon druge doze.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine”, poručio je Čerkez.

Dodao je i to da se za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunosupresijom preporučuje mRNK vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije