... / AstraZeneca tvrdi da je njihov koktel lijekova uspješan u liječenju COVID-a

11. 10. 2021. u 11:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Eksperimentalni koktel s lijekovima protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca zabilježio je uspjeh u kasnoj fazi studije ispitivanja kako bi ublažili simptome kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili smrt kod pacijenata koji nisu hospitalizirani, tvrde iz ove kompanije.

Lijek nazvan AZD7442 smanjio je rizik od razvoja teških simptoma koronavirusa ili smrti za 50 posto kod pacijenata koji su imali simptome sedam dana ili manje, što je bio i glavni cilj ispitivanja, saopćeno je iz AstraZenece.

“Rana intervencija sa antitijelima može značajno smanjiti progresiju teške bolesti, uz kontinuiranu zaštitu više od šest mjeseci”, rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsjednica za istraživanje i razvoj biofarmaceutike u AstraZeneci, javlja Reuters.

Kompanija će ove podatke iznijeti zdravstvenim vlastima, dodala je ona.

AstraZeneca također razvija koktel lijekova kao terapiju za zaštitu ljudi koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor na vakcinu protiv COVID-19. Kompanija je prošle sedmice zatražila hitno odobrenje američkih regulatora za njegovu upotrebu kao lijeka za prevenciju, prenosi portal N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA