U borbi protiv korupcije, Živković pisao Blinkenu: Nadam se da će 'crna lista' biti proširena

0
Fena
U borbi protiv korupcije, Živković pisao Blinkenu: Nadam se da će 'crna lista' biti proširena
Fena / Matej Živković, Antony Blinken

Potpredsjednik Komisije za vrijednonosne papire Federacije Bosne i Hercegovine Matej Živković, nakon radne posjete Washingtonu, uputio je otvoreno pismo državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu u kojem traži američku podršku za promjenu zakonskog okvira Komisije koja je, kako se u dopisu navodi, u trenutnom stanju podložena malverzacijama, nezakonitim radnjama, i korupciji.

Živković se u pismu zahvalio Blinkenu osobno i vladi SAD na uvrštavanju na crnu listu brojnih pojedinaca iz Bosne i Hercegovine zbog njihove uključenosti u aktivnosti razdora, destabilizacije i korupcije.

"Nadam se da će OFAC lista biti proširena, obzirom da su još mnogi pojedinci u Bosni i Hercegovini uključeni u koruptivne djelatnosti. Sitni, uski i mali interesi grupa/pojedinaca zaštićenih od strane političkih elita su vodeća sila široke korupcije i najveći izazov s kojim se suočavamo", naveo je Živković.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Po njegovim riječima, u Federaciji Bosne i Hercegovine korupcija je moguća među ostalim kroz nezakonite i kriminalne aktivnosti u Komisiji za vrijednosne papire.

"Oni koji su odlučili zagovarati transparentnost i vladavinu prava nastradali su. Osobno sam preživio dva pokušaja ubojstva - u drugom sam ranjen i pogođen s pet metaka u različite dijelove tijela. Dvojica mojih kolega su pretučena", piše Živković.

Dalje navodi da je prethodni saziv Komisije ostao na funkciji 17 godina, od 2004 do 2021, i tek kada je prethodnom predsjedniku Komisije Hasanu Ćelamu zabranjeno obavljanje dužnosti od strane kantonalnog suda u Sarajevu zbog optužbi za korupciju, jednom od brojnih skandala u koje je bio uključen, novi saziv komisije je imenovan.

Blinken: SAD podržavaju akcije Christiana Schmidta, narod u BiH zaslužuje učinkovitu vlast

Blinken: SAD podržavaju akcije Christiana Schmidta, narod u BiH zaslužuje učinkovitu vlast

Dodaje da spomenuti skandali uključuju i već desetljeće star proces nezakonite trgovine dionicama Bosnalijeka (najveća farmaceutska kompanija u BiH) ruskim interesima iz 2013. godine, koji još uvijek nije riješen, kao i prodaja državnog udjela u kompaniji 2017. godine.

"Ove aktivnosti uključuju i zaštitu od strane političkih elita u Sarajevu, koje su znale i bile svjesne da je za kupovinu Bosnalijeka zainteresirana farmaceutska kompanija iz SAD s jasnim i dobrim planom za transparentan razvoj i snažan rast kompanije. Američka kompanija čak je dobila i savjetodavnu potporu od strane Ministarstva trgovine SAD i unatoč snažnim naporima tadašnjeg američkog ambasadora Patricka Moona dionice Bosnalijeka prodane su ruskim interesima putem anonimne kompanije registrirane u Luksemburgu, uz diskretnu i nelegalnu podršku komisije za vrijednosne papire", navodi Živković.

Ističe kako je nedopustivo da članovi komisije za vrijednosne papire ostanu na svojim pozicijama gotovo dva desetljeća i to se mora promijeniti. Promjena članova komisije moguća je samo uz suglasnost i zajednički potpis predsjednika i dva dopredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (svaki iz različite etničke grupe i političke stranke), što promjenu komisije čini gotovo nemogućom misijom zbog nedostatka konsenzusa, odnosno korupcije.

Komisija usvaja podzakonske akte, odluke i rješenja, formira stavove i mišljenja što je često zloupotrebljeno kako bi se zaštitile sumnjive i nezakonite poslovne aktivnosti, pružale osobne usluge i zaštita, a s druge strane kreirale imaginarne konstrukcije kroz kaznene postupke proslijeđene tužilaštvima protiv onih koji u komisiji nemaju zaštitu, ili odbijaju platiti iznudu. Institucija je pretvorena u otuđeni centar moći o čemu postoje brojni dokazi.

"Javni nadzor potreban je kako bi se institucija vratila izvornoj svrsi i unutar svojih zakonskih okvira. Potrebno je promijeniti zakon kako bi se omogućila promjena članova komisije, i zakonska odgovornost njenih uposlenika što trenutno nije moguće", piše Živković.

Pravo na priziv drugostupanjskom organu kroz pravne procedure mora biti omogućeno onima koji se smatraju oštećenim odlukama komisije. Dopune zakona u tom smislu kada budu dovršene od strane stručnjaka potrebno je promptno nametnuti od strane OHR-a u Bosni i Hercegovini.

"Naši građani ne zaslužuju čekati desetljeća prije nego korumpirani političari dopuste promjene koje će osigurati transparentnost u komisiji za vrijednosne papire i opadanje korupcije i kriminalnih aktivnosti koje guše Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Živković u pismu državnom sekretaru SAD-a Antonyju Blinkenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije