Sastali se Antony Blinken i Xi Jinping

0
Hina
Sastali se Antony Blinken i Xi Jinping
Foto: Twitter / Amtony Blinken i Xi Jinping

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se danas, 19. juna, s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, završavajući iznimno važnu posjetu Pekingu čiji je cilj bio osigurati da brojni sporovi između supersila ne prerastu u sukob.

Blinken je tako postao prvi američki šef diplomacije koji se susreo s kineskim čelnikom od 2018., a susret koji je objavljen u posljednjem trenutku predstavlja posebnu gestu i znak da Peking namjerava umanjiti tenzije koje su jako narasle između dvije suprotstavljene sile.

Sastanak do kojeg je došlo zadnjeg dana Blinkenove dvodnevne posjete mogao bi također, ocjenjuje se, pomoći olakšavanju sastanka na vrhu između Xija i američkog predsjednika Joea Bidena kasnije tokom godine.

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

"Imali smo iskrene i detaljne razgovore", rekao je Xi na početku sastanka, u komentarima emitiranim na kineskoj državnoj televiziji.

"Nadam se da ćete ovom posjetom dati pozitivniji doprinos stabilizaciji kinesko-američkih odnosa", dodao je Xi obraćajući se Blinkenu.

Ranije danas Blinken je održao opsežne razgovore s kineskim glavnim diplomatom Wang Yijem te dan prije i s ministrom vanjskih poslova Qin Gangom. Blinken je naglasio važnost otvorenih komunikacijskih kanala, a više od tri sata duge razgovore s Wangom State Department je nazvao "produktivnim".

Opisujući odnose SAD-a i Kine na niskoj tački, Wang je rekao da je glavni uzrok pogrešna percepcija Sjedinjenih Država o Kini.

"Moramo zauzeti odgovoran stav prema ljudima, historiji i svijetu te preokrenuti silaznu spiralu američko-kineskih odnosa", rekao je Wang tokom sastanka s Blinkenom, prema saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Wang je pozvao SAD da prestane špekulirati o prijetnjama iz Kine, odustanu od "gušenja" kineskog naučnog i tehnološkog razvoja i suzdrže se od miješanja u njezine unutrašnje stvari, objavili su kineski državni mediji.

"Tokom nedjeljnih sedmosatnih razgovora s Qinom Blinken je naglasio potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procjene", naveo je State Department.

Obje su strane naglasile važnost olakšavanja posjete svojim građanima te su se složile da će raditi na povećanju putničkih letova, što je povećalo dionice kineskih avio kompanija.

Također su izrazili želju za stabilizacijom bilateralnih veza unatoč onome što je jedan američki dužnosnik nazvao njihovim "dubokim" razlikama i složili su se da će Qin posjetiti Washington kako bi nastavio razgovor, iako nije objavljen datum.

Blinkenovo putovanje, koje je odgođeno u februaru nakon što je navodno kineski špijunski balon preletio zračni prostor SAD-a, pomno se prati u cijelom svijetu jer bi daljnje pogoršanje veza između dvije najveće svjetske ekonomije moglo imati globalne implikacije na financijska tržišta, trgovinske prakse i rute i lance snabdijevanja.

Odnos Pekinga prema Tajvanu, demokratskom otoku za koji Peking tvrdi da je njegov, bio je posebno istaknut tokom Blinkenove posjete. Wang je rekao da "Kina nema mjesta za kompromise ili ustupke", naveli su kineski izvori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije