Sastanak u Kini: Antony Blinken i Qin Gang održali 'iskrene' razgovore

2
Fena
Sastanak u Kini: Antony Blinken i Qin Gang održali 'iskrene' razgovore
Foto: Twitter / Antony Blinken i Qin Gang

Američki državni sekretar Antony Blinken naglasio je važnost održavanja otvorenih linija komunikacije kako bi se smanjio rizik od pogrešne kalkulacije u razgovorima s kineskim ministrom vanjskih poslova u nedjelju, a njih dvojica su se dogovorili da se ponovo sastanu u Washingtonu.

Kao prvi američki državni sekretar koji je posjetio Kinu u posljednjih pet godina, Blinken je održao "iskrene, sadržajne i konstruktivne razgovore" s državnim savjetnikom Narodne Republike Kine (NRK) i ministrom vanjskih poslova Qinom Gangom, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Prije razgovora, američki zvaničnici vidjeli su male šanse za bilo kakav iskorak na dugačkoj listi sporova između dvije najveće svjetske ekonomije, koji se kreću od trgovine i napora SAD da obuzda kinesku industriju poluprovodnika do statusa Tajvana i ljudskih prava u Kini.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

"Sekretar je naglasio važnost diplomatije i održavanja otvorenih kanala komunikacije u cijelom nizu pitanja kako bi se smanjio rizik od pogrešne percepcije i pogrešnih proračuna", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

"Sekretar je pokrenuo niz pitanja koja izazivaju zabrinutost, kao i mogućnosti za istraživanje saradnje o zajedničkim transnacionalnim pitanjima s NR Kinom gdje su naši interesi usklađeni", dodao je Miller u izjavi.

Rekao je da je Blinken pozvao Qina da posjeti Washington "kako bi nastavili razgovore, a oni su se složili da zakažu recipročnu posjetu u obostrano pogodno vrijeme".

Blinken, koji je odgodio februarsko putovanje u Kinu nakon što je navodni kineski špijunski balon preletio vazdušni prostor SAD-a, najviši je zvaničnik američke vlade koji je posjetio otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije