Blinken: SAD podržavaju akcije Christiana Schmidta, narod u BiH zaslužuje učinkovitu vlast

8
Radiosarajevo.ba
Blinken: SAD podržavaju akcije Christiana Schmidta, narod u BiH zaslužuje učinkovitu vlast
AA / Antony Blinken

Antony Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, podržao je jučerašnju odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju akcije visokog predstavnika da pomogne Bosni i Hercegovini da napreduje prema euroatlantskim integracijama.

Građani Bosne i Hercegovine trebaju i zaslužuju funkcionalnu, učinkovitu i odgovornu vlast", poručio je Blinken na Twitteru.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Blinken je podijelio i jučerašnju objavu Američke ambasade u BiH, iz koje su jučer naveli:

"Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje. Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH. Pozdravljamo poziv visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u narednom razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi, ali Federacija BiH ne smije ostati bez vladavine u međuvremenu.

Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama. Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane", naglasili su iz Ambasade SAD u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije