U BiH od korone preminuo muškarac, a kantonalni štabovi se spore oko potvrde

Radiosarajevo.ba
U BiH od korone preminuo muškarac, a kantonalni štabovi se spore oko potvrde
Foto: EPA-EFE / U BiH od korone preminuo muškarac

U ponedjeljak tijekom noći na Klinici za COVID-19 u Mostaru preminuo jedan 61-godišnji muškarac, ali službene potvrde i dalje nema.

Preminuo 61-godišnji muškarac iz BiH koji je bio zaražen koronavirusom

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar, sinoć je na Klinici za COVID-19 u Mostaru preminula jedna starija osoba. "Koliko god zvučalo apsurdno, radi se o pitanju nadležnosti. Kasno sinoć preminula je osoba sa mjestom prebivališta u Čitluku koja je bila smještena na Klinici za COVID-19 u Mostaru.

„Nema službene potvrde. Koliko god zvučalo apsurdno, radi se o pitanju nadležnosti. Kasno sinoć preminula je osoba s mjestom prebivališta u Čitluku koja je bila smještena na Klinici za COVID-19 u Mostaru. Na pitanje zašto nema službene potvrde iz HNK, kazali su da je uzorak koji je uzet, dolazi iz drugog kantona pa prema tome nadležni iz ZHK moraju voditi taj zapisnik“, objavio je N1.

Portal Jabuka.tv pokušao je dobiti informacije iz Štaba civilne zaštite HNK-a i Štaba civilne zaštite ZHK, ali u trenutku pisanja ovog teksta od njih nije bio dostupan, dok su iz SKB-a Mostar uputili na kantonalne štabove.

S druge strane, direktor Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka ranije je potvrdio informaciju o smrti muškarca te naveo da se radi o 61-godišnjem muškarcu koji ima prebivalište u Čitluku, ali je osiguran u ZHK.

Dr. Landeka također u trenutku pisanja ovog teksta nije bio dostupan za komentar.

Slična situacija dogodila se 1. aprila. Portal Jabuka.tv proteklih je dana dobivao dosta upita čitatelja iz općine Čitluk koji su tvrdili kako je Čitluku zabilježen samo jedan smrtni slučaj i koji su ovaj portal zamolili da u evidenciji isprave podatak o dvije smrti u Čitluku.

Zbog upita čitatelja iz Čitluka, poslan je pismeni upit o drugom smrtnom slučaju u općini Čitluk uoči konferencije za medije u utorak Štaba civilne zaštite HNK, no tu informaciju je demantirao savjetnik u Vladi HNK Darko Juka, koji je istaknuo da je do utorka u 13 sati ukupno evidentirano šest smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa COVID-19 s područja ovog kantona, od čega su tri bila iz Konjica te po jedan iz Mostara, Čapljine i Čitluka.

Ipak sa smrtnim slučajem od 1. aprila te smrtnim slučajem zabiljženim u ponedjeljak 13. aprila, ako bi se ti slučajevi upisali općini Čitluk, ukupan broj smrtnih slučajeva porastao bi na osam u HNK-u, a tri u općini Čitluk.

Službeno prema evidencijama oba štaba (ZHK i HNK) ova dva smrtna slučaja izgleda kao da se nisu niti dogodila, stoga bi neko trebao dati odgovor na ova pitanja, jer radi se o ljudskim životima, a to je vrlo značajna informacija koja je od interesa javnosti.

A na kraju nije ni važno koji će štab evidentirati ove smrtne slučajeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije