Krizni štab HNK: Dva pozitivna slučaja u posljednja 24 sata u ovom kantonu

Radiosarajevo.ba
Krizni štab HNK: Dva pozitivna slučaja u posljednja 24 sata u ovom kantonu
PrtScr / dr. Jurica Arapović

Još dvije osobe iz Konjica pozitivne su na covid-19, što je ukupno 24 potvrđena slučaja zaraze tim virusom u Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izvjestio je u srijedu u Mostaru Stožer civilne zaštite HNK-a.

"U protekla 24 sata na području HNK-a na covid-19 testirano je ukupno 36 uzoraka, od čega su dva rezultata bila pozitivna, dok se za pet uzoraka čekaju rezultati", izjavio je novinarima infektolog Jurica Arapović.

Dodao je kako je prosječna dob pacijenata 47 godina, najmlađi ima 37, a najstariji 70 te kako je u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru trenutno šest težih i srednje teških bolesnika.

U HNK-u je u utorak zabilježen prvi smrtni slučaj prouzročen virusom covid-19, a riječ je o 53-godišnjem muškarcu iz Konjica, koji je u mostarsku bolnicu primljen s obostranom upalom pluća.

Od zaraženih virusom covid-19 u HNK-u sedam registriranih pacijenata je iz Mostara i 17 iz Konjica. Prvi slučaj zaraze u toj županiji zabilježen je 17. marta u Mostaru.

Epidemiološkim izvidom novozaraženi u Mostaru je imao kontakt prethodnih pet dana s osobom iz RS-a, kojoj je potvrđen infekcija koronavirusom i najvjerojatnije se radi o tom kontaktu, istaknuo je Arapović i dodao da se radi o praktično novom kontaktu.

Prema prvim informacijam dogovoreno je da se koriste prazni turistički kapiceteti za pravljenje izolatorija, da se ne bi išlo u bespotrebno trošenja nvca na kupovinu kreveta, klima uređaja i drugog.

Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a rekao je kako svi stanovnici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u prvoj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi ukoliko se radi o hitnom slučaju, odnosno slučaju u kojem im je ugrožen život.

''To pravilo je inače na snazi, a sada naročito vrijedi'', rekao je Bošnjak na upit što s onim pacijentima koji nemaju zdravstveno osiguranje i imaju li oni pravo na liječenje.

Infketolog Arapović je na pitanje novinara o tome gdje je smješten i kakvo je zdravstveno stanje direktor "Igmana" Đahid Muratbegovića kazao da je on sinoć kasno stigao u izolacijski blok u Mostaru, te da ima srednje tešku kliničku sliku sa upalom plućam

"Njegovo stanje je realtivno dobro i nadam se da se neće pogoršavati", zaključio je Arapović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije