Vlast FBiH poručila: Krivično goniti i javno objaviti ko krši izolaciju

Radiosarajevo.ba
Vlast FBiH poručila: Krivično goniti i javno objaviti ko krši izolaciju
PrtScr / Jelka Miličević

Federalni štab civilne zaštite preporučio je kantonalnim inspekcijama i MUP-ovima da prilikom izricanja sankcija za osobe koje krše mjere izolacije, osim prekršajnih, koriste i odredbe Krivičnog zakona i krivične odgovornosti i to za djela protiv zdravlja i širenje zaraze i sprječavanja službene osobe u vršenju dužnosti i napada na službenu osobu.

"Time ne dovode u pitanje samo svoje već i zdravlje bližnjih i osoba iz okoline", kazala je danas Jelka Milićević, federalna dopremijerka i ministrica finansija, te zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite..

Nadležnim organima je stoga preporučeno i da javno objave imena, prezimena i mjesto prebivališta onih koji ne postupaju prema mjerama izolacije.

Preporučeno je čak i da štabovi civilnih zaštita na nižim niovima vlasti nađu mogućnost za smještaj i izolaciju tih osoba.

"Pozivamo građane, oni su važna karika, oni su ti koji će uputiti, prijaviti sve koji se ne pridržavaju zapovijedi", dodala je Milićević.

Ona je dala i podatke o epidemiološkoj situaciji u FBiH.

Novi izvještaj za FBiH: Koliko je zaraženih, klastera, odakle je uvezen virus

U Federaciji BiH novi soj koronavirusa (COVID-19) potvrđen je u 53 slučaja, navodi se u izvještaju o epidemiološkoj situaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH od danas u 10 sati. Kako je navedeno, utvrđeni su uvezeni slučajevi iz Italije, Njemačke i Srbije. Lokalna transmisija evidentirana je na području tri kantona: Hercegovačko-neretvanskog, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog.

"Imamo dva veća klastera vezana za dešavanja u Konjicu. Imamo 22 potvrđena oboljela od COVID-19, tri generacijska konktakta. U slučaju Mostar, šest je potvđenih. U USK imamo tri klastera i tri smrtna slučaja. testirano je 464 osoba, 4 su nova oboljela, 52 ukupno oboljela i umrlih 3", izvijestila je Milićević.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, između ostalog je napomenuo da osim putnika, na graničnim prijelazima kontrolišu i ispravnost robe, te da postoje znatne količine i broj pošiljki koji ulaze u BiH.

"To je jasan podatak koji građanima treba ukazati da životnih namirnica ima, ulaze u BiH i police neće biti prazne. Sve te robe biće kontrolisane od strane akreditiranih laboratorijskih kuća", poručio je Ajdinović.

Obraćanje Anisa Ajdinovića - undefined

Foto: Screenshot: Obraćanje Anisa Ajdinovića

Istakao je da su do sada dobili 157 zabilješki o osobama koje krše mjere izoalcije.

"Nekolio se javilo i tvrde da nisu kršili mjere izolacije, dali su promjedbe koje ćemo detaljno razmotriti i s kolegama iz kantonalnih MUP-ova utvrditi je li došlo do šumova u komunikaciji. Imamo podatak o 38 osoba koje su kršile mjere izolacije. Objavit ćemo imena i prezimena i mjesto stanovanja", kazao je Ajdinović.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH: Zabranjuje se objavljivanje podataka!

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, donijela je Rješenje kojim se "zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite kao i drugim organima, koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona, da objavljuju lične podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije".

S obzirom na stav Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, pojasnio je da se ne smiju dati podaci o sobama koje pod mjerama izolacije i samoizolacije, te da se objava podataka koju rade odnosi na one koje te mjere zapravo krše.

Naveo je da su na granicama izdali 14.821 rješenje o mjerama izoalcije, među njima i stranaca, kojih ima i među osobama koje krše mjere izolacije.

Istakao je da kontrolišu cijene u prodavnicama i da su, nažalost, izrekli 65 sankcija teških 142.450 KM.

Na konstataciju Radiosarajevo.ba o velikom broju građevinskih radova koji se izvode u centru glavnog grada gdje se radi bez maski i rukavica, Ajdinović je odgovorio da će to provjeriti.

"I ja sam sad dobio informaciju. Imamo veliki broj prijava građana", dodao je Ajdinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije