Općina Stari Grad: Narodnoj kuhinji 30.000 KM, a socijalno ugroženim po 200 KM

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad: Narodnoj kuhinji 30.000 KM, a socijalno ugroženim po 200 KM
Foto: Općina Stari Grad / Donacija Narodnoj kuhinji

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić uručio je jutros 10.000 KM sredstava interventne pomoći Narodnoj kuhinji Stari Grad, dok je početkom sedmice kroz redovni grant ovoj ustanovi uplaćeno još 20.000 KM. Ukupan iznos kojim je pomognut rad Narodne kuhinje i koji će biti iskorišten za humanitarne pakete za najugroženije je 30.000 KM, a uporedo s tim odvija se podjela novčanih pomoći na terenu. Timovi koje čine uposlenici Općine Stari Grad Sarajevo jutros od 08,00 sati raspoređeni su na trinaest mjesnih zajednica u ovoj općini kako bi uručili novčanu pomoć teško ugroženim građanima koji žive na rubu egzistencije. Odlukom komandanta Općinskog štaba civilne zaštite, načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, ova kategorija stanovništva dobit će po 200 KM pomoći za kupovinu hrane, lijekova, higijenskih potrepština, a usljed stanja nesreće proglašenog u cijeloj zemlji zbog širenja virusa korona.

“U prethodnim danima smo radili na evidentiranju stanja na terenu i ljudi koji su teško ugroženi, socijalni slučajevi. Pomoć smo usmjerili prema onima koji nemaju apsolutno nikakva primanja i žive na rubu egzistencije. Naše mjesne zajednice poznaju stanje na terenu i stvarne potrebe i pri ovoj podjeli smo se tim vodili jer pomoć prvo moraju dobiti najugroženiji, “ izjavio je komandant štaba, načelnik Hadžibajrić.

Hadžibajrić je jutros posjetio Narodnu kuhinju gdje je od upraviteljice Tetke Zilhe saznao kakve su potrebe njenih korisnika i kako se odvija rad.

“Godišnji grant za Narodnu kuhinju smo uplatili prije nekoliko dana u ukupnom iznosu, dakle 20.000 KM. Danas smo donijeli još 10.000 KM iz interventnih sredstava civilne zaštite kako bi pomogli Narodnoj kuhinji u nabavci potrebnih namirnica i humanitarnih paketa za socijalno ugrožene.

“Ova sredstva ćemo iskoristiti da kupimo humanitarne pakete i da podijelimo ugroženim građanima. Mi ćemo se potruditi da to budu kvalitetni humanitani paketi, oni budu teški i do 19 kg i ova donacija me baš obradovala. Nama ova donacija olakšava da pomognemo starim ljudima koji su potpuno nepokretni i kojima dostavljamo hranu. Narodnoj kuhinji je načelnik Hadžibajrić već uplatio naša redovna sredstva, a ovo je dodatna pomoć i neizmjerno smo zahvalni na tome,” kazala je tetka Zilha.

Podjela je novčanih pomoći ugroženim kategorijama u Starom Gradu počela je prošlog vikenda. Sekretari mjesnih zajednica i ostali uposlenici Općine Stari Grad idu na kućne adrese i nose pomoć tamo gdje je najpotrebnija, odnosno onima koji nemaju nikakvih primanja i na rubu su siromaštva. Na prijedlog komandanta Štaba mr Ibrahima Hadžibajrića, Općinski štab donio je odluku da se za ove namjene utroši 500.000 KM.

Iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica pojasnili su da se radi o ljudima koji nemaju primanja, imaju teško oboljele članove, onkološkim pacijentima, višečlanim porodicama i slično. Istakli su da se ne radi o redovnoj podjeli jednokratnih pomoći za koje su građani ranije aplicirali Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, već o podjeli interventnih sredstava za najugroženije, a među kojima sigurno ima onih koji nikada nisu ni tražili pomoć.

Danas počinju uplate na račune borcima i porodiljama

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad preuzela je obavezu da novčanu pomoć u iznosu od 200 KM osigura i demobilisanim borcima koji su ranije ostvarili pravo na egzistencijalnu naknadu. Riječ je o osobama starosti od 57 godina pa nadalje koji nemaju apsolutno nikakvih primanja, osim socijalne egzistencijalne naknade. Visina te naknade ovisi o broju mjeseci provedenih u Armiji BiH i u prosjeku mjesečno primaju od 100-250 KM. Ovoj kategoriji uplata će se izvršiti putem žiro računa, a nadležna služba će sa uplatama početi danas.
U kategoriju kojoj će sredstva biti isplaćena putem žiro računa spadaju i porodilje iz Starog Grada koje su nezaposlene, a kojih u evidenciji nadležne službe ima 102. I njima će uplate početi danas. Inače, Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu redovno obrađuje sve prispjele zahtjeve, tako da po pitanju ove službe neće kasniti redovne isplate porodiljama.

Važno je naglasiti da građani NE TREBAJU DOLAZITI u Općinu i predavati zahtjeve za ovu pomoć. Sve općinske službe ulažu maksimalne napore da se ova podjela izvrši na najbolji mogući način i da pomoć stigne tamo gdje je uistinu najpotrebnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije