U bh. općini sve manje mljekara: Problem su - poskupljenja

1
Fena
U bh. općini sve manje mljekara: Problem su - poskupljenja
AA / Ilustracija

Na području opštine Srebrenica sve je manji broj registrovanih mljekara, zbog niske otkupne cijene mlijeka i enormnog povećanja cijena stočne hrane. Na području te općine trenutno je registrovano 15 proizvođača mlijeka.

Na osnovu urađenih analiza kvalitet mlijeka je veoma dobar.

Iako je sve manje proizvođača mlijeka, mladi bračni par iz Srebrenice Sevleta i Hajrudin Avdić uspješno se bave uzgojom stoke i poljoprivredom.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Pored krava muzara, odlučili su se na uzgoj posebne vrsta ovaca poznate kao "romanovska ili carska ovca“, koja je veoma rijetka na području Srebrenice.

"Prošle godine počeli smo sa uzgojem ove vrste stoke i na samom početku smo kupili četiri ovce i jednog ovna. Danas imamo ukupno dvadeset ovaca i jagnjadi. Na uzgoj ovaca smo se odlučili iz ekonomskih razloga, kako bi povećali naš kućni budžet. Od stočarstva se može dobre živjeti, ko hoće da radi", kazala je za Fenu dvadesetsedmogodišnja Sevleta Avdić.

Iako su danas cijene na tržištu visoke, oni su uložili svoja sredstva u stajski objekat i planiraju da izgrade veći objekat za uzgoj ovaca, oko pedeset priplodni grla.

"Uprkos poskupljenjima na tržištu, mi uspijemo da nabavimo hranu za stoku. Nadamo se da ova poskupljenja neće potrajati", kazala je Avdić.

Kao i svake godine, planiraju sijati silažni kukuruz, a pšenicu i ječam su već posijali na oko četredeset dunuma.

"Nasreću imamo mehanizaciju koja nam je neophodna za rad u poljoprivredi. Za naše domaćinstvo sijemo krompir, grah i ostale kulture. Za nas je veoma bitno da naša djeca jedu domaću i zdravu hranu", ističe Sevleta Avdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije