Počeo otkup poljoprivrednih viškova, otkupna cijena 1 KM po kilogramu krompira

1
Radiosarajevo.ba
Počeo otkup poljoprivrednih viškova, otkupna cijena 1 KM po kilogramu krompira
Foto: Vlada KS / Počeo otkup krompira

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je počelo s otkupom i preuzimanjem tržišnih viškova merkantilnog krompira od poljoprivrednih proizvođača koji su u sistemu podsticaja Ministarstva.

Ova inicijativa nastavak je prošlogodišnje akcije Ministarstva privrede i otkup podrazumijeva sve viškove koje su prijavili proizvođači i to po cijeni od 1 KM po kilogramu krompira.

"Ove godine inicirali smo i povećanje iznosa namijenjenih sredstava za otkup ovih proizvoda, te je u odnosu na prethodnu godinu veći za 0,40 KM po kilogramu, obzirom da su aktuelna poskupljenja i da su i troškovi poljoprivrednika povećani, ovo je još jedan od načina da im se izađe u susret“, naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Poljoprivredni proizvođači tokom prethodne godine susreli su se s nizom izazova koji su im otežali proizvodnju, a prošlogodišnja inicijativa otkupa tržišnih viškova ocijenjena je kao jedan od uspješnijih projekata. Zato će se projekat nastaviti i za ovogodišnju sjetvu, odnosno već na jesen će Ministarstvo privrede KS otkupiti tržišne viškove iz proljetne sjetve 2022. godine od poljoprivrednih proizvođača iz sistema podsticaja Ministarstva.

Elzedin Cerović, šef odjeljenja za poljoprivredne i stručne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo podsjetio je da je na inicijativu Ministarstva, Vlada KS je donijela Zaključak kojim će se otkupiti svi poljoprivredni viškovi, konkretno povrtne kulture.

"U ovom slučaju radi se o otkupu krompira. Danas počinjemo sa isporukom oko 50 tona krompira, s tim što će Ministarstvo privrede KS uputiti inicijativu Vladi KS da se otkupe svi poljoprivredni proizvodi koji u tom trenutku budu tržišni viškovi. Osim povrtnih kultura, biće otkupa žita. Već smo animirali poljoprivredne proizvođače da krenu u aktivniju sjetvu. U saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, prve količine ćemo isporučiti prema javnim kuhinjama, zatim pojedinačno na kućne adrese ugroženim kategorijama stanovništva, kako bi u ovim teškim vremenima pomogli ljudima", rekao je Cerović.

Džemil Herić, poljoprivredni proizvođač sa Nišićke visoravni na području Ilijaša, koji se bavi proizvodnjom krompira i žitarica te tovom junadi, kazao je da mu ovaj projekt puno znači, s obzirom da će biti spriječeni gubici.

"Ovom prilikom bih se zahvalio ministru Adnanu Deliću i zaposlenima u Ministarstvu privrede KS na korektnoj i fer saradnji. Nadam se da ćemo tako i nastaviti", kazao je Herić.

Objasnio je da će na ovaj način prodati 25 tona krompira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije