Javni poziv / Sarajevska općina građanima nudi korištenje zemljišta za poljoprivredu

10. 03. 2022. u 12:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Javni poziv otvoren je do ponedjeljka, 14. marta, a građani koji se prijave imat će priliku da na parcelama od oko 300 metara kvadratnih proizvedu hranu za vlastite potrebe.

Građanima će biti na raspolaganju oko 7 hektara zemljišta pripremljenog za sjetvu na brdu Mojmilo, u Bačićima, Rajlovcu, Reljevu i Buća Potoku. Zamljište se dodjeljuje bez naknade u svrhu povećanja poljoprivredne proizvodnje u cilju saniranja posljedica Covid pandemije i globalnih ekonomskih poteškoća.

U prethodne dvije godine više od 200 građana općine Novi Grad koristilo je bez nadoknade zemljište i za vlastite potrebe proizvodilo hranu. Većina korisnika iskazala je interes za nastavak korištenja zemljišta u prošloj i ovoj godini, ali se na javni poziv mogu prijaviti i ostali građani koji ranije nisu koristili zemljište.

Putem Udruženja poljoprivrednika Novi Grad, Općina će i ove godine osigurati sjemenski i sadni materijal osnovnih poljoprivrednih kultura. Osim toga, u planu je da se stanovnicima koji se bave stočarstvom osigura zemljište, kako bi mogli proizvesti stočnu hranu, dok će Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo na 5 hektara posijati krompir, za potrebe stanovnika koji su u potrebi, onih koji zbog starosti i bolesti nisu u mogućnosti sami za sebe proizvesti hranu.

U vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom ekonomskom krizom kao i posljedicama pandemije, jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme je formiranje i održavanje vlastitog vrta u blizini mjesta stanovanja. Osim toga, vlastita proizvodnja povrća od neprocjenjive je važnosti po ljudsko zdravlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)