Općina Centar objavila javni poziv za jednokratnu pomoć: Evo ko se može prijaviti

0
Radiosarajevo.ba
Općina Centar objavila javni poziv za jednokratnu pomoć: Evo ko se može prijaviti
Foto: Arhiv / Opcina Centar

Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanje stambenih objekata i motornih vozila invalidnim licima objavljen ne na stranici Općine Centar, kao i na oglasnoj ploči.

Javni poziv je trajnog karaktera, odnosno na njega se svi zainteresovani mogu prijaviti tokom cijele ove kalendarske godine ili do utroška obezbijeđenih sredstava u općinskom budžetu za ovu namjenu.

Finansijska sredstva za sufinansiranje navedenih stavki biće raspoređena u skladu sa Pravilnikom o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći putem sufinansiranja troškova nabavke ortopedskih pomagala i prilagođavanja stambenih objekata i motornih vozila invalidnim licima.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Pravo na ovu vrstu pomoći imaju osobe u stanju socijalne potrebe koje ispunjavaju kriterije, odnosno da podnosilac zahtjeva najmanje godinu dana ima prijavljeno prebivalište na području središnje gradske općine, da se radi o osobi sa invaliditetom sa utvrđenim pravom na ortopedsko pomagalo i pravom na tuđu njegu i pomoć pod uslovom da invaliditet nije priznat po osnovu statusa ratnog vojnog invalida.

Dalje, da je podnosilac zahtjeva vlasnik ili suvlasnik legalno izgrađene stambene jedinice, te da posjeduje građevinsku dozvolu izdatu od nadležne službe ukoliko se radi o pristupnoj rampi, podiznoj platformi ili liftu za invalidne osobe, da živi u stambenom objektu za koji traži prilagođavanje, da ukupna primanja članova domaćinstva podnosioca zahtjeva ne prelaze iznos dvije i po prosječne plate ostvarene u FBiH.

Da podnosilac zahtjeva posjeduje projektnu ideju ulaganja sredstava, predračun i predmjer nabavke ili radova, te da posjeduje potvrdu Zavoda zdravstvenog osiguranja o participaciji nabavke ortopedskog pomagala, i da usljed prirode bolesti postoji potreba za ugradnjom komandi u motorno vozilo.

U objavljenom javnom pozivu navedena je potrebna dokumentacija koju moraju priložiti podnosioci zahtjeva za jedan od navedenih oblika socijalne pomoći.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom može se podnijeti poštom preporučeno, elektronskim putem (ivanka.dragun@centar.ba) ili putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1) Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - Odsjek za socijalnu zaštitu.

Općinska služba je u obavezi da riješi zahtjev u roku od 30 do 60 dana od dana podnošenja i o tome obavijesti podnosioca.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje, saopćili su iz Općine Centar.

Sve dodatne informacije je moguće dobiti na sljedeći broj telefona: 033/562-450.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije