Poljoprivrednici: "Nije vrijeme za paniku, ali danas je proizvodnja hrane ..."

0
AA
Poljoprivrednici: "Nije vrijeme za paniku, ali danas je proizvodnja hrane ..."
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa press konferencije danas u Sarajevu

U jeku poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini uzrokovanih situacijom u Ukrajini, ali i pandemijom COVID-19 od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine se traži da održi hitnu sjednicu o stanju u poljoprivredi.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su na današnjoj sjednici predstavnicima resornog ministarstva i proizvođačima odlučili uputiti hitan zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma za održavanje hitne tematske sjednice u roku od sedam dana.

Dodao je da trenutno stanje u poljoprivredi u tom bh. entitetu karakteriše ogromno povećanje inputa vezano za cijene goriva, zaštitnih sredstava, gnojiva koja su poskupjela za više od 300 posto.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Bukvalno, sve zemlje, bez izuzetaka, uvode ograničenja u plasmanu i izvozu žita iz svojih država i to od Mađarske, Srbije i tako dalje. U tom smislu će biti potrebna hitna reakcija Vlade", rekao je Džubur.

Dodao je da je neophodno poduzeti hitne mjere budući da optimalni agro rokovi ističu.

"Imamo vrlo složenu situaciju koja može biti vrlo opterećujuća ukoliko na ovoj vanrednoj sjednici u roku od sedam dana ne donesemo odgovarajuće odluke", rekao je Džubur.

Potencirao je da su, osim toga, došli do zaključka da se nakon prve sazove i druga hitna sjednica o donošenju zakona o šumama.

Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izjavio je da je stav resornog ministra Dedića što prije usvojiti budžet kako bi u skladu sa zaključcima Vlade FBiH u roku od 15 dana dostavili program, a nakon toga pristupili i isplati sredstava.

Dodao je da ove sedmice završava prvi ciklus konsultacija sa poljoprivrednim proizvođačima.

Takođe je izjavio Ministarstvo poljoprivrede u ovu godinu ušlo bez ikakvih obaveza te da su povećali podrške.

"U situaciji smo da imamo 106 miliona KM. Nadamo se da će taj iznos biti značajno veći. Danas je proizvodnja hrane pitanje broj jedan FBiH", rekao je Kudić.

Građanima je poručio kako "nije vrijeme za paniku", te da su poljoprivrednici u FBiH stabilni.

"Imaju znanja, imamo opremu i u tom smislu vjerujemo da uz naknadu ćemo učiniti ovaj sektor održivijim i na taj način omogućiti da se proizvodi hrana", rekao je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede.

Dubravko Vukojević, potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH, izjavio je kako ima prostora da se pomogne poljoprivreda, odnosno da se održi trenutni nivo.

"Nisam optimista da ćemo povećati proizvodnju u ovim teškim trenucima, ali da se, ako je moguće, zadrži ovo što trenutno imamo", rekao je Vukojević.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi odluku kojom bi svakom poljoprivrednom proizvođaču dodijelili 50 litara goriva po hektaru obradive površine.

Također, budžet za poljoprivredu povećan je za 19 miliona KM u odnosu na prošlu godinu s ciljem veće podrške poljoprivrednim proizvođačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije