Stigle lijepe vijesti za poljoprivrednike sa područja KS

1
Radiosarajevo.ba
Stigle lijepe vijesti za poljoprivrednike sa područja KS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Odjeljenjenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Prijedlog Odluke o visini iznosa novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu, kojom su predviđena nova povećanja novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

U 2022. godini predviđeno je sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu 1,5 milion KM.

"Kako smo i obećali tokom prethodne godine, Ministarstvo privrede iz godine u godinu nastoji rasteretiti poljoprivredne proizvođače kroz različite aktivnosti. Tako i ove godine, osim uvećanja sredstava namijenjenih za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova i u 2022. godini, kao i Prijedlog Odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije, te da kao i prethodne godine ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme, sadni materijal i i mineralna đubriva, a što je bio jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na podsticaj", istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, navodeći da su se kod donošenja ove odluke vodili poskupljenjima repromaterijala za sadnju.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Ministar Delić je istakao i da su povećani iznosi podsticajnih sredstava za najkonkurentnije proizvodnje kao što je proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca, te plasteničku proizvodnju organske hrane, koja je posljednjih godina u ekspanziji, što je mjerljivo i porastom zahtjeva za podsticaje u ovoj oblasti.

"Značajno smo povećali iznose podsticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica tako da je u ovoj godini planirano da se ona sufinansira s 40 posto, što je uvećanje u odnosu na 2021. godinu za 10 posto. Osim toga, uputit ćemo inicijativu Vladi Kantona Sarajevo kojom ćemo tražiti od Vlade da se uputi inicijativa prema Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih podsticaja ukine pravdanje računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, obzirom da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva", pojasnio je ministar Delić.

Kazao je i da je sve navedno urađeno s ciljem rastrerećenja proizvođača i podstreka za povećanu proizvodnju poljoprivrednih kultura na području KS.

"Ministarstvo privrede nastavit će i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za poljoprivredne proizvođače, tako da s tim ciljem planiramo i izmjene i dopune Zakona, ali i Pravilnika o podsticajama u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se isti unaprijedili i prilagodili novim trendovima u proizvodnji, kao i situaciji na terenu", naveo je ministar Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije