Vraća li se "u život" bh. poljoprivreda?

0
L. M.
Vraća li se "u život" bh. poljoprivreda?
Foto: Anadolija / Ilustracija

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, poskupljenja sirovina za uvoz na svjetskom tržištu, ali i dugogodišnjeg nemara bh. vlasti, godinama na rubu propasti.

Udruženje poljoprivrednika FBiH je u više navrata upozoravalo da je potrebno izdvajanje većih sredstava kako bi se popravilo stanje u ovom području.

Od Federalne vlade tražili su da se u budžetu za narednu godinu izdvoji 150 miliona maraka za pomoć ovoj privrednoj grani. U protivnom, najavili su da će se veliki broj farmi, obrta, ali i kompanija ugasiti.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, prošle godine je zabilježen drastičan pad proizvodnje većine kultura. Tako je FBiH proizvela 211.902 tone kukuruza, što je za čak 30,4 posto manje u odnosu na godinu ranije. Proizvodnja soje manja je za 40,9, duhana za 22,8, a krompira za 22,1 posto.

Zabilježeno je i smanjenje proizvodnje djeteline za 21,7 posto, jabuka za 10,5, a šljiva za 27,6 posto u odnosu na 2020.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH rekao je za portal Radiosarajevo.ba da je iza njih loša godina, ali da su u toku sastanci sa predstavnicima federalne i kantonalnih vlasti.

"Jučer smo imali sastanak da federalnim ministrom, a danas sa kantonalnim ministrima. Radi se na pronalaženju nekog rješenja i sredstava kako bi proljetna sjetva počela kako treba", rekao je Bićo.

Istakao je da je sada sve na Parlamentu FBiH koji treba usvojiti budžet za ovu godinu kako bi se i izdvojila potrebna sredstva.

Veliki problem poljoprivrednika je što otkupne cijene padaju bez obzira što ti proizvodi na tržištu konstantno poskuljuju.

"Otkupne cijene padaju a to što se dešava na policama to je do trgovaca. Mlijeko je jeftinije, cijena mesa se obara. Sa 4,20 je palo na 3,5 KM i opet su iste cijene ili više", rekao je Bićo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije