BiH / Tužna kolona stigla u Memorijalni centar Potočari

09. 07. 2020. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 179

Tri kombija s tabutima devet žrtava genocida u Srebrenici stigla su u Memorijalni centar Potočarii gdje će u subotu, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.

Kombiji koji prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu, počinjenom 11. jula 1995. godine na području Srebrenice, prekriveni su zastavom BiH. 

Kolona s tabutima devet srebreničkih žrtava ispraćena je u četvrtak ujutro iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska kolone, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na tri kombija, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje Vojske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Članovi porodica i građani ispratili su konvoj s tabutima žrtava genocida.

Kolona na putu prema Potočarima kratko se zadržala u Ilijašu, a nakon toga i u Vogošći.

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu brojne Sarajlije i delegacije odatle su počast žrtvama srebreničkog genocida. 

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođ


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA