Ispred Predsjedništva BiH ispraćena najtužnija kolona prema Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ispred Predsjedništva BiH ispraćena najtužnija kolona prema Srebrenici
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Tabuti u Sarajevu

Iz Visokog jutros su za Potočare krenula tri kombija koja prevoze tijela s posmrtnim ostacima žrtava genocida iz 1995. godine, koji će ovog 11. jula konačno naći smiraj u Memorijalnom centru u Srebrenici.

Ovu tužnu povorku u centru Sarajeva kod zgrade Presjedništva Bosne i Hercegovine maloprije je dočekao veći broj građana, a među njima su se našli i predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović, državna ministrica vanjskih poslova Bisera Tursković, visoki predstavnik Valentin Inzko te nekoliko ambasadora.

"Uvijek ćemo se sjećati i odavati poštovanje kao to što to raditi sav civilizirani svijet. Zahvaljujem se i stranim dužnosnicima koji su nas se sjetili u uputili riječi ohrabrenja. Imamo problem s politika i elitama koje ne žele žrtvama da odaju poštovanje, ne žele da poštuju sudske presude. To je preduvjet za buduće odnose kako kod nas tako i u regiji", ovom prilikom je istakao Džaferović.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani Sead (Huso) Hasanović rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Organizatori su istakli da će u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima biti poštovane mjere koje su na snazi.

Iako su istraživački timovi u proteklom periodu intenzivno radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, valja reći da su ekshumacije i identifikacije bile obustavljene za vrijeme pandemije.

Kolona će iz Sarajeva svoj put nastaviti preko Romanije sve do Potočara.

Isto tako, Kenan Karavdić, direktor JKP Gradska groblja Visoko, podsjetio je da ovo preduzeće od 2003. godine učestvuje u organizaciji, ekshumacijama, identifikacijama i ukopu stradalih Srebreničana u genocidu 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije