Tuzla / Izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka "Srebrenica 1995 -2020. godina"

08. 07. 2020. u 18:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 43

Povodom 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, danas sa početkom u 19 sati, na Trgu slobode u Tuzli bit će upriličena izložba fotografija autora Ahmeta Bajrića Blicka "Srebrenica 1995 -2020.godina". 

Organizatori pozivaju građane da prisustvuju otvaranju izložbe i na taj način uzmu učešće u obilježavanju 25. godišnjice najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. 

Ahmet Bajrić Blicko svojim objektivom je svjedočio najtragičnijim posljedicama genocida u julu 1995.godine, počev od  golgote prognanih žena, djece i staraca  do proboja  na slobodnu bosansku teritoriju preživjelih  muškaraca  iz  tadašnje „kolone smrti“. 

Tragediju srebreničkih Bošnjaka bilježio je na grobnicama, dženazama,  susretima majki sa posmrtnim ostacima svoje djece, ali i sa njihovim ubicama, jednostavno, 25 godina svojim objektivom od zaborava  otimao je i danas otima  najveći zločin, nakon holokausta, počinjen nad jednim narodom u 20 stoljeću. 

Bajrićev fotoobjektiv svjedočio je dolasku u Srebrenicu i poklonjenje žrtvama genocida mnogih prijatelja Srebrenice i BiH  iz svijeta, među kojima su najpoznatiji svjetski državnici, političari,  intelektualaci, vjerski dostojanstvenici, sudije međunarodnih sudova,  ambasadori država akreditirani u BiH,  kulturnjaci, sportisti. 

Sve što je radio Ahmet Bajrić Blicko, u ime historijske istine, podijelio je s javnošću. 

Izložba koja se otvara u Tuzli, gradu koji je  1995.godine u svoje skute primio na hiljade preživjelih Srebreničana, upravo  to potvrđuje....

KOMENTARI (8)