Mašović: Kosti mladića iz Vlasenice našli smo u pet različitih grobnica

Radiosarajevo.ba
Mašović: Kosti mladića iz Vlasenice našli smo u pet različitih grobnica
Foto: Anadolija / Amor Mašović

Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Visokom, na ispraćaju tabuta devet žrtava srebreničkog genocida, da su neke od ovih žrtava, koje će biti ukopane ove godine, identificirane čak prije 14 godina, ali porodice do ovog časa nisu imale snage da donesu odluku da se oni ukopaju. 

Podsjetio je da je ovo dvadeseta po redu kolona prema Memorijalnom centru u Srebrenici iz Visokog.

"Ovo je najmanji broj žrtava koji ispraćamo iako je potencijalni broj žrtava koji je danas mogao biti ispraćen mogao biti i veći od stotine. Naime, toliko imamo imena i prezimena žrtava genocida u objektu mrtvačnice u Tuzli, ali iz različitih razloga, najčešće zbog toga što članovi porodica još uvijek nisu došli na upoznavanje sa DNK izvještajima koji su pristigli na imena njihovih srodnika, zbog pandemije ili drugih razloga boravka u inostranstvu", pojasnio je Mašović.

Ili je to, kaže, zbog činjenice što je veliki broj tih žrtava, koje su identifikovane, još uvijek u nekompletnom stanju.

"Radi se o dvije, tri ili nešto više sleketnih ostataka. Od ranije znamo da je to tako jer su zločinci, u nastojanju da prikriju tragove genocida, ušli u primarne grobnice sa buldožderima, bagerima, pripremili kamione, raskomadali tijela žrtava i odvozili na sekundarne, a u nekim slučajevima i sa sekundarnih lokacija u tericijarne", istakao je Mašović.

Podsjetio je na jedan slučaj mladića iz Vlasenice čije tijelo je pronađeno u pet različitih masovnih grobnica.

"Mnogo je takvih slučajeva kada su u pitanju žrtve genocida u Srebrenici. Nažalost, nešto zbog pandemije, nešto zbog ovih drugih okolnosti, sva imena i prezimena koja mi danas imamo u mrtvačnici u Tuzli, neće biti ukopane ove godine. Moram reći da su neke od ovih devet žrtava, koje će biti ukopane ove godine, identificirane čak prije 14 godina - 2006. godine ali porodice do ovog časa nisu imale snage da donesu odluku da se oni ukopaju. Kako vrijeme prolazi, kako članovi tih porodica, naročito ako su u pitanju roditelji, stare i polako napuštaju ovaj svijet, sve je više onih koji se odlučuju da uprkos nekompletnosti žrtava ukopaju njihove posmrtne ostatke", naglasio je Mašović.

Iz Instituta, kako je kazao, poručuju da nijedna porodica u budućnosti neće biti uskraćena za mogućnost da naknadno pronađeni dijelovi skeleta, u skladu sa njihovim željama, budu ukopani u istom mezaru gdje je ranije ukopano nekompletno tijelo.

"Mi ćemo već u ponedjeljak početi sa procesom reekshumacije odnosno reasocijacije, kompletiranja više od 60 slučajeva žrtava koje su sahranjene u Memorijalnom centru, a čiji su dijelovi skeleta naknadno pronađeni", dodao je Mašović.

Imena žrtava

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije