Amor Mašović o tome kako će presuda Karadžiću uticati na presudu Mladiću

F. Z., N. Ka.
Amor Mašović o tome kako će presuda Karadžiću uticati na presudu Mladiću
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Amor Mašović

Pooštrena kazna je jedina pravna, poštena i tačna kazna koja sljeduje za sva ona krivična djela za koja je prvostepeno osuđen i drugostepeno potvrđeno Radovanu Karadžiću, poručio je Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH), koji je kazao da se obraća u svojstvu nekoga ko je jedan od 589 svjedoka koji su svjedočili u Haškom tribunalu u postupku protiv Radovana Karadžića.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

"Rijetko sam u 27 godina rada na saniranju posljedica ratnih zločina, koristio, ne znam da li sam išta nazvao historijskim danom, događajem. Ovo danas, ovdje, na ovom mjestu, u obnovljenoj Vijećnici, jeste historijski dan, historijski događaj. Na mjestu gdje je nekako sve i počelo, spaljivanjem knjiga, dokumenata, rukopisa", istakao je Mašović.

Naglasio je da je "pooštrena kazna jedina pravna, poštena i tačna kazna koja sljeduje za sva ona krivična djela za koja je osuđen prvostepeno i potvrđeno drugostepeno Radovan Karadžić".

"Danas je zapravo izrečena još jedna presuda koje u ovom času nismo svjesni, ali potvrđivanje ove kazne i doživotnog zatvora Karadžiću je ujedno i drugostepena presuda drugom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Mladić poslije ove presude nema više čemu da se nada. Ja mu želim dug život", poručio je Mašović.

Kako je kazao, ovaj historijski dan mogao bi biti i više historijski nego što jeste ako za sobom ova presuda poluči i neke druge jako važne stvari za stabilizaciju ovih prostora, i BiH i regiona.

"Mislim da bi ova presuda trebala biti posljednji trenutak u kojem treba da reaguje visoki predstavnik za BiH i da parlamentu BiH i svima nama nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Radovan Karadžić nije osuđen danas kao psihijatar i pjesnik. On je danas osuđen kao organ vlasti paratvorevine srpske republike BiH. On je danas osuđen pravosnažno kao vrhovni komandant srpske vojske. To mora biti pravno sankcionisano na način da će se otvoriti pitanje preustroja BiH, s jedne strane. A sa druge strane, današnja presuda otvara nove rokove za sve žrtve, ne samo za 20 općina za koje je osuđen zbog progona, za genocid u Srebrenici, za faktički utvrđen genocid na području ovih sedam općina iako pravno nije verifikovan, ali on je historijska činjenica", rekao je Mašović.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije