Čekić: Presuda je politička, cilj joj je osloboditi Srbiju odgovornosti

Radiosarajevo.ba
Čekić: Presuda je politička, cilj joj je osloboditi Srbiju odgovornosti

Ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, akademik Smail Čekić, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je današnju presudu prvom predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Piše: Faruk Vele

Prema akademiku Čekiću, ova presuda je u suprotnosti sa "brojnim valjanim, validnim, pouzdanim i relevantnim dokumentima".

"To znači da ne odgovara istini i nažalost obiluje falsifikatima", započinje akademik Čekić.

"Brojne su činjenice koje to potvrđuju. Od kojih ću ovom prilikom navesti samo pitanje nastanka, odnosno pojave namjere za genocid nad Bošnjacima u istočnoj Bosni. Tačnije u i oko sigurne zone UN-a u Srebrenici, a u kojoj stoji da je namjera nastala, da se pojavila 1995. godine... To apsolutno nije tačno! Genocidna namjera za istrjebljenje, uništenje Bošnjaka postojala još prije 1992. godine. I u skladu sa tom genocidnom namjerom su Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora od 1992. do 1995. godine u kontinuitetu, zajedno sa svojim kolaboracionistima iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, sa srpskim paradržavnim tvorevinama, u svim okupiranim gradovima, u svim gradovima u opsadi i u svim civilnim zonama UN, izvršili genocid nad Bošnjacima, a ne samo i jedino jula mjeseca 1995. godine", kazao je akademik Čekić.

Prema njegovim riječima, ovo je politička odluka!

"Kao što je to i presuda Međunarodnog suda pravde, što sam ja prije 10 i više godina naučno dokazao, kada govorim o toj presudi, da je riječ o političkom, a ne pravnom dokumentu. Što znači da je ovo politička odluka koja ima za ključnu cilj da Srbiju oslobodi bilo kakve odgovornosti za osvajački rat protiv Republike BiH i izvršeni genocid nad Bošnjacima", istakao je on, te dodao:

"U interesu nacionalističke, državne ideologije i politike i prakse fašističkog i genocidnog karaktera, Karadžić je žrtvovan, iako se ovom konstatacijom ne može umanjiti, a pogotovo se ne može isključiti njegova odgovornost za izvršeni genocid u Republici BiH".

Podvukao je činjenicu koja se mnogo puta zaboravlja.

"Bilo koja kazna, bilo kojem pojedincu nikada ne može biti zamjena za dogovornost vladajućeg režima jedne države u ovom slučaju govorim o SR Jugoslaviji, odnosno Srbije i Crne Gore, za agresiju na nezavisnu i međunarodno priznatu državu, Republiku BiH i genocid nad Bošnjacima", upozorio je, te, na kraju, zaključio:

"Svi relevantni dokumenti potvrđuju da su od 1992. do kraja 1995. godine postojala i na djelu su bila dva ključna elementa genocida po kojem se taj zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava razlikuje od ostalih oblika ratnih zločina. To jeste namjera genocida (Mens rea) i akti genocida (Actus reus) koji su izvršeni u Republici BiH. Riječ je o zločinima koje je osmislila, organizirala, koje je planirala, koje je izvela i sistematski izvodila država koja je svim ovim presudama, od Međunarodnog suda pravde do ove danas, nažalost, oslobođena bilo kakve odgovornosti".

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije