Pogledajte kako je iz Sarajeva ispraćena najtužnija kolona prema Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je iz Sarajeva ispraćena najtužnija kolona prema Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fotografije s ispraćaja tabuta

Tačno u 12 sati su tri kombija s posmrtnim ostacima ubijenih u srebreničkom genocidu stigla kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u centru Sarajeva, a mnogi vjerski velikodostojnicipolitički dužnosnici te predstavnici diplomatskog kora su dočekali ovaj konvoj

Šefik Džaferović, Bakir i Sebija Izetbegović, reis Husein ef. Kavazović, ambasadori Matthew Field i Haldun Koc bile su samo neke od poznatih ličnosti koji su se mogle danas vidjeti kako ispraćaju kolonu koja nastavlja svoj put prema Potočarima.

Kako smo i ranije izvještavali, u mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani Sead (Huso) Hasanović rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Organizatori su istakli da će u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima biti poštovane mjere koje su na snazi.

Iako su istraživački timovi u proteklom periodu intenzivno radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, valja reći da su ekshumacije i identifikacije bile obustavljene za vrijeme pandemije.

Kolona će iz Sarajeva svoj put nastaviti preko Romanije sve do Potočara.

"Imamo problem s politika i elitama koje ne žele žrtvama da odaju poštovanje, ne žele da poštuju sudske presude. To je preduvjet za buduće odnose kako kod nas tako i u regiji", nakratko je za medije prokomentirao Šefik Džaferović ispred zgrade Predsjedništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije