Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političara iz RS zbog napada na ustavni poredak

3
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političara iz RS zbog napada na ustavni poredak
Foto: Srpskainfo / Nenad Nešić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Kako BN saznaje, poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS - u svojstvu svjedoka.

Da je dobio poziv potvrdio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji kaže da će se odazvati pravosudnim organima.

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

"Кao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima. Na žalost, vjerujem da je ovo više politički nego pravosudni postupak", kazao je Nešić i naglasio da "odbrana RS može biti samo odbrana, a ne narušavanje ustavnog poretka".

U pozivu Tužilaštva koji je uručen i predsjednicima opozicionih parlamentarnih stranaka navodi se da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela "napad na ustavni poredak" i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

Kako BN saznaje, u ovom slučaju osumnjičeni su predlagači, zakonskih rješenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom periodu donijela NSRS.

Podsjetimo da je nedavno Tužilaštvo BiH tražilo od NSRS informacije u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo RS.

Među osumnjičenim su Milorad Dodik, kao i šefovi poslaničkih klubova vladajućih stranaka u RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije