Prepucavanja / Tužilaštvo BiH: Sud BiH opstruira naš rad!

04. 08. 2020. u 14:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić održala je Prošireni kolegij glavnog tužioca i šefova tužilačkih odjela i odsjeka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima u ovoj instituciji.
 
Navedeni zaključci dostavljeni su pojedinim rukovodiocima i tužiocima, a u njima Sud ukazuje na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.
 
Tužioci su mišljenja da navedeni zaključci predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužilaštva BiH u borbi za jačanje vladavine prava te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.
 
Zaključak je kolegija da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima kako ne bi nastupile, prema navodima, štetne posljedice.
 
"Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja", navodi se u dopisu tužilaca.
 
Tužilaštvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužilačke funkcije poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.

NEMA KOMENTARA