.../ Tužilaštvo BiH o Brammertzovom izvještaju: Ohrabreni smo

09. 06. 2020. u 15:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

U svom obraćanju povodom izvještaja u Vijeću sigurnosti UN-a, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz istakao je objektivne ocjene rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u predmetima ratnih zločina, na temelju stručnih i profesionalnih standarda i kriterija, saopćeno je iz ove pravosudne institucije. 

U okviru obraćanja glavnog tužitelja Brammertza, navedene su ocjene o radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije. U obraćanju u Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog je navedeno:

“Negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca rasprostranjeno je i u bivšoj Jugoslaviji. Nažalost, to negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regiona.Već sam izvještavao o političkom uplitanju u ostvarenje pravde za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.Prošle sedmice bili smo svjedoci alarmantnog primjera takvog uplitanja u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo je uvijek u potpunosti podržavalo rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i njegovu sadašnju glavnu tužiteljicu. Naše je potvrđeno mišljenje da ona i njen tim obavljaju svoj posao profesionalno i etički, a vjerujemo da će nastaviti procesuirati sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili službeni položaj.

Uprkos ovom istaknutom primjeru, širom regiona negiranje zločina, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i politizacija obeshrabrujuće djeluju na tužioce i sudije i podrivaju vladavinu prava.”istakao je Brammertz, prenose iz Tužilaštva BiH. 

Također, glavni tužitelj Brammertz u svom izvještaju je naveo :"Žrtve na svim stranama zaslužuju da njihove patnje budu uvažene i priznate. Društvene zajednice bi trebale jednoglasno osuditi one koji su odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid."

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ostvaruje dugogodišnju dobru i kontinuiranu suradnju sa tužiteljstvom pri MRMKS, te su u radu u potpunosti usvojeni najviši međunarodni standardi u procesuiranju predmeta međunarodnog humanitarnog prava. Tužiteljstvo BiH je opredijeljeno da se suradnja nastavi i u budućnosti naročito u segmentu strateške potpore, razmjene stečenog znanja i unaprijeđenja regionalne suradnje", saopćeno je iz Tužilaštva. 

Kako dodaju, tužitelji, stručno osoblje i uposlenici iz Posebnog odjela za ratne zločine Tnastaviti će raditi profesionalno i po utvrđenim standardima, te su ohrabreni iznesenim stavovima potpore glavnog tužitelja Brammertza.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, do sada je optužilo blizu 900 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava a na temelju optužnica donesene su pravomoćne presude od više od 3100 godina zatvora.

U ostvarenju ovih rezultata, značajno je doprinijela kontinuirana zajedničke suradnja i dobra i otvorena komunikacija između Tužilaštva BiH i Tužilaštva pri MRMKS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA