Tužilaštvo BiH o Dodikovoj prijavi protiv samog sebe

14
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH o Dodikovoj prijavi protiv samog sebe
Foto: Arhiv / Ilustracija

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kažu da još uvijek nemaju informaciju o prijavi koju je navodno član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio sam protiv sebe zbog negiranja genocida.

Pojasnili su za portal Radiosarajevo.ba da mailom još uvijek nije stigla prijava, ali da postoji mogućnost da je poslana na drugi način, ali potvrde informacije još uvijek nema.

Podsjećamo, Dodik je jučer kazao da je to uradio da "rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osjećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu".

Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će "ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid".

"Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid", rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

Zakon je objavljen u Službenim novinama, pa je tako stupio na snagu 28. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije