BiH / Tužilaštvo BiH o statusu Novalića, Solaka i Hodžića

30. 05. 2020. u 10:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 42

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, direktor Federalne uprace civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srbrene maline Fikret Hodžić jučer su prebačeni u Tužilaštvo BiH gdje su i proveli su noć.

Agencija SRNA je jutros javila da je Boris Grubešić glasnogovornik Tužilaštva BiH u izjavi za medije kazao da tužiteljski tim radi, te da će više informacija biti poznato tokom dana.

Tokom dana bi trebala biti donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, jučer su saslušani u SIPA-i, gdje su zadržani tokom noći.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH, čije se saopćenje očekuje.

Respiratori su, da podsjetimo još jednom, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege i nabavljeni novcem građana, bez tendera i preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Tužilaštvo BiH sada ima 24 sata da odluči hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane od Suda BiH.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku.

Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA