Turska državna TV: Bošnjaci su Slaveni sa Balkana, a Mađari iz Srednje Azije

4
Anadolija
Turska državna TV: Bošnjaci su Slaveni sa Balkana, a Mađari iz Srednje Azije
Foto: Kolaž / Turska državna TV: Bošnjaci su Slaveni sa Balkana, a Mađari iz Srednje Azije

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po rasističkim i ekstremnim stavovima prema ranjivim licima, od migranata, izbjeglica do manjinama, prije dva dana je na svoju listu meta dodao Bošnjake, muslimansku slavensku naciju porijeklom s Balkana. Mađari, nacija porijeklom iz Srednje Azije, migrirali su u Evropu, navodi se u tekstu TRT Worlda, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Izazov s Bosnom je kako integrisati zemlju s dva miliona muslimana", odgovorio je Orban na pitanje o proširenju EU.

Čini se da je Orban sugerisao da je u redu prihvatiti zemlje poput Hrvatske, većinske kršćanske države, u EU uprkos "zamoru od proširenja”, ali bi bilo teško uključiti zemlje poput Bosne i Hercegovine zbog velike muslimanske populacije.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Orbanovo postupanje prema muslimanskim Bošnjacima prirodno je izazvalo gnjev u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Orban otvoreno i kontinuirano zastupa islamofobične stavove", rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dodavši za TRT World:

"Prisustvo muslimana u Evropi, uključujući Bošnjake, vidi kao problem".

Džaferović je ranije danas Orbanovu izjavu opisao i kao "sramnu" i "bezobraznu".

"Nije za EU izazov kako integrirati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Evropljani", rekao je Džaferović.

Zanimljivo, Orbanove izjave o Bošnjacima-muslimanima prvi je objavio njegov medijski sekretar Zoltan Kovacs na Twitteru, a one nisu uvrštene u kasnije objavljeno službeno saopćenje.

Džaferović je također skrenuo pažnju na činjenicu da su Bošnjaci, iako su bili pod potpunom opsadom srbijanskog vodstva 1990-ih tokom brutalnog bosanskog rata, ipak pokazali svoju lojalnost “univerzalnim vrijednostima civilizacije”, ne pribjegavajući bilo kakvom kriminalnom ponašanju kao Srbi u to vrijeme.

Kao rezultat toga, Džaferović smatra da bi ne njegovi sugrađani muslimani, već ljudi poput Orbana mogli biti "pravi izazov" za EU zbog njihove "radikalne, ksenofobične, rasističke politike". Džaferović je upozorio da će EU, ako toleriše ljude poput Orbana, ugroziti svoju raznoliku budućnost utemeljenu na ljudskim pravima.

"I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama", poručio je Džaferović.

U prošlosti je Orban bio kritikovan zbog kontroverznih izjava poput "ne želimo da se naša boja... miješa s drugima", upućujući na njegovo odbijanje da prihvati migrante i izbjeglice. Nakon te izjave 2018. godine, tadašnji visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein nazvao ga je "rasistom i ksenofobom".

“Sam Orban ima problema s mnogim drugim državama članicama Evropske unije koje smatraju da se njegova vlada ne pridržava evropskih demokratskih standarda i vladavine prava”, kazao je Džaferović.

Savez Orban-Dodik?

Tokom svojih najnovijih izjava protiv Bošnjaka, Orban je istaknuo i svoje bliske odnose s vodstvom bosanskih Srba, koje otvoreno traži odcjepljenje od Bosne i Hercegovine, dovodeći u opasnost krhki balkanski mir.

Europa, čiji je veći dio pod vodstvom EU-a, ne želi još jedan krvavi rat na Balkanu. Vijeće za provedbu mira, međunarodno političko tijelo, koje nadzire mir u Bosni, pozvalo je čelnike poput Dodika da prekinu svoju "destabilizirajuću retoriku i retoriku podjela", uključujući prijetnje odcjepljenjem u oktobru.

Uprkos svojoj problematičnoj izjavi o Bošnjacima, Orban je također sugerirao da će Mađarska "i dalje biti prolaz čak i ako zapadne države članice EU još ne žele uključiti zemlje Zapadnog Balkana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije