! / Turković u Arabiji razgovarala o investicijama i vakcinama

23. 03. 2021. u 15:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, tokom posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u Džedi je održala odvojene sastanke sa predstavnicima OIC-a, IDB-a i Poslovnog vijeća KSA-BiH.

Ministrica Turković je razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Yousefom bin Ahmed Al-Othaimeenom.

Izrazila je nadu da će naša zemlja, koja trenutno ima status posmatrača, biti u prilici da postane punopravna članica OIC-a.

Tokom susreta je razgovarano i o nabavci vakcina i migrantskoj krizi u BiH.

Dogovoreno je da će OIC, u skladu sa svojim mogućnostima, dati doprinos kada je u pitanju rješavanje migrantske krize. Razgovarano i o drugim aktivnostima, čiji je cilj snažnije predstavljanje BiH i situacije u našoj zemlji u OIC-u.

Ministrica je informisana da Bosna i Hercegovina, iako nije punopravna članica OIC-a, može aplicirati za projekte Fonda solidarnosti, koji se nalazi u okviru OIC-a.

Turković tokom posjete Saudijskoj Arabiji - undefined

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Turković tokom posjete Saudijskoj Arabiji

Na sastanku sa predsjednikom Islamske razvojne banke Bandarom Hajjarom je istaknuto da je važno da BiH bude članica OIC-a, a samim time i Islamske razvojne banke, čime bi ostvarili pristup fondovima i kreditima, što do sada nije bio slučaj.

Naglašeno je da, iako naša zemlja nije punopravna članica, IDB će nastaviti pomagati Bosnu i Hercegovinu kroz projekte, prije svega BBI banke, Sarajevo biznis foruma i Halal foruma.

Savjetnica predsjednika IDB-a Hayat Sindi je prezentovala projekte koje IDB radi u BiH, a čiji je cilj promocija talenata i inovativnih ideja, te osnaživanje žena i mladih. 

Pohvalila je bh. potencijale u IT sektoru, te iskazala interes za nastavak saradnje sa Ambasadom BiH.

Ministrica Turković se sastala i sa kopredsjedavajućim Poslovnog vijeća KSA-BiH Khalidom A. Othmanom i predstavnikom Vijeća saudijskih komora Samijem M. Abdulghanijem.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za investiranje u Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da postoji dosta potencijala za saradnju.

Privrednici su naglasili da je potrebno ukloniti barijere koje otežavaju investiranje u našoj zemlji, te olakšati procedure i pojednostaviti zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Na sastanku je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima između dvije zemlje, a ministrica Turković je predstavila oblasti i industrije u Bosni i Hercegovini, koje posjeduju veliki potencijal za investiranje, ali i za plasman proizvoda na tržište Saudijske Arabije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)