Turković uoči posjete von der Leyen: Očekujemo poruke o evropskoj budućnosti BiH

1
F. V.
Turković uoči posjete von der Leyen: Očekujemo poruke o evropskoj budućnosti BiH
FOTO: Facebook / Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je za portal Radiosarajevo.ba da predstojeća posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen dolazi u veoma važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju.

"Očekujemo nedvosmislene poruke o evropskoj budućnosti BiH i svih država regije, jer to je jedini način da se prevladaju zajednički izazovi. Drago mi je da će predsjednica Von der Leyen otvoriti i izgrađeni dio autoputa na Koridoru 5C što je pokazatelj da se u ovoj državi mogu realizirati veliki projekti", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen počela je u utorak trodnevni posjet državama Zapadnog Balkana kako bi pokazala da je izvršno tijelo Unije i dalje predano toj regiji.

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Dodik kaže da Rusija neće podržati rezoluciju o genocidu: "Ne želimo da dijelimo zrak sa Bošnjacima"

Ona će sutra svečano otvoriti most Svilaj, kojim će se konačno povezati autocesta na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Dok se visoka zvaničnica nalazi u posjeti Balkanu, iz sjedišta EU je procurio dokument u kojem se otkriva da, strahujući od reakcija svojih članica, Unija više ne može garantirati buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo su potvrdila čak četiri diplomata te interni dokument.

Neuspješno usuglašavanje izjave za samit EU i čelnika balkanskih zemalja 6. listopada najteži je trenutak u strategiji Europske unije prema prihvatu Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije te Sjeverne Makedonije u svoj klub. Zastoj je nastao u vrijeme napetosti na granici između Srbije i Kosova.

"U pripremi samita EU je planirao deklaraciju kojom opetuje svoje obećanje dano prije 18 godina o "nedvosmislenoj podršci europskoj perspektivi zapadnog Balkana", stoji u nacrtu teksta od 11. septembra u koji je uvid imala agencija Reuters, prenosi Hina.

Ovo otkriće iz temelja kompromitira posjetu Ursula von der Leyen, dovodeći u pitanje iskrenost Unije prema državama Balkana.

U Bosni i Hercegovini to je izazvalo različite komentare, uključujući i onaj da nas je EU izdala!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije