Turković razgovarala sa kineskim šefom diplomatije

Radiosarajevo.ba
 Turković razgovarala sa kineskim šefom diplomatije
Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Turković i Yi

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je danas razgovarala sa Wangom Yijem, državnim savjetnikom Državnog vijeća i ministrom vanjskih poslova Kine.

U saopćenju se navodi da su šefovi diplomatija BiH i Kine razmijenili iskustva i govorili o aktivnostima koje su zemlje poduzele da spriječe širenje virusa COVID-19, te najavili planove za ekonomski oporavak.

Ministrica Turković je informisala Yija o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, te se zahvalila podršci koju su Vlada NR Kine, kineski građani i kompanije pružile našoj zemlji ne samo tokom trenutne krize, već i posljednjih nekoliko godina, kada je primjetan porast i intenziviranje ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Vizna liberalizacija BiH i NR Kine (od 18. maja 2018. godine) je otvorila nove prilike za saradnju u brojnim oblastima. Kineske firme trenutno su prisutne u BiH i rade na nekoliko velikih projekata. Pojačan interes za dolazak su također pokazali i studenti iz Kine, te brojni turisti.

Turković je govorila i o značaju Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka koji su potpisali Nacionalni komitet za zdravstvo Kine i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koji će omogućiti unapređivanje saradnje dvije zemlje na području zdravstva i medicinskih nauka, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa.

Državni savjetnik Yi je pozvao Turković u službenu posjetu u Kinu, a bh. ministrica Turković se zahvalila na pozivu i pozvala ga u uzvratni posjet u BiH čim se steknu uslovi za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije