Turković pisala ambasadorima: Dostojanstveno obilježite Dan državnosti BiH

0
Radiosarajevo.ba
Turković pisala ambasadorima: Dostojanstveno obilježite Dan državnosti BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obavijestilo je sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH o načinu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U pismu koje je ministrica Bisera Turković uputila bh. ambasadama navodi se da Bosna i Hercegovina 25. novembra obilježava Dan državnosti sjećajući se dana kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša zemlja definisana kao jedna od šest republika tadašnje Jugoslavije.

"Duboko uvažavajući vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, a imajući u vidu Ustav Bosne i Hercegovine u kojem je propisan kontinuitet između ranije Republike Bosne i Hercegovine i današnje BiH, pozivam vas da o obilježavanju Dana državnosti obavijestite bh. zajednicu u zemlji u kojoj se nalazi diplomatsko-konzularno predstavništvo, ali i nadležno ministarstvo vanjskih poslova zemlje prijema te sve zainteresovane organizacije", ističe Turković. 

Turković je pozvala je sve ambasade da dostojno obilježe praznik.

"S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana državnosti naše domovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, pozivam vas da u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a prigodno i dostojanstveno obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine", zaključuje Bisera Turković.

Podsjetimo, nemali broj bh. ambasadora ignorira ovaj praznik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije