Turković demantuje medijske natpise o počinjenju krivičnog djela

6
Radiosarajevo.ba
Turković demantuje medijske natpise o počinjenju krivičnog djela
Foto: MVP BiH / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se u vezi medijskih natpisa zbog imenovanja članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Kako je navedeno "s obzirom na medijske natpise i pogrešne interpretacije koje se odnose na davanje iskaza zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, povodom imenovanja članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike", reagovala je i ministrica.

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

"Prevashodno iznenađeni činjenicom da se u javnosti iznosi sadržaj iskaza ministrice Turković sa saslušanja u najznačajnijoj tužilačkoj instituciji u BiH, te zlonamjerno i manipulativno iznose tvrdnje u pojedinim medijima o počinjenju krivičnog djela, bez ikakvog pravnog utemeljenja a posebno bilo kakve tužilačke odluke, sa potpunim gnušanjem negiramo ovakve insinuacije i neistine. Proizvoljni natpisi poput navedenih dobrano degradiraju časnu novinarsku profesiju u našoj zemlji.

Dakle, kada je u pitanju odluka donesena na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine povodom imenovanja pomenute Komisije, ista se tendenciozno i smišljeno u pojedinim medijima tretira kao krivično djelo. Želimo naglasiti da aktivnosti koje je ministrica provodila u okviru svojih nadležnosti ne mogu sadržavati elemente krivičnog djela, između ostalog i zbog sljedećih činjenica sa kojima bi svaki profesionalni i odgovorni novinar morao biti upoznat:

- ministrica u konkretnom slučaju nije nastupala u funkciji ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, već kao član Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

- navedeni prijedlog su usvojili svi ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i odluka je donesena jednoglasno. Dakle, Komisiju imenuje kompletno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije