Bisera Turković pojasnila šta znači pristupanje Zajedničkom regionalnom tržištu

4
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković pojasnila šta znači pristupanje Zajedničkom regionalnom tržištu
Foto: MVP BiH / Bisera Turković

Potpisivanjem dokumenata na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, naš region se obavezao prihvatati standarde tržišta Evropske unije.

"To konkretno znači velike mogućnosti za domaće kompanije kojima se otvara tržište zemalja u kojima živi 18 miliona stanovnika, a koje će biti organizovano prema principima četiri slobode Evropske unije – sloboda pružanja usluga i sloboda kretanja kapitala, osoba i roba", poručili su iz minsitrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Također, planirano je da se postepeno ide ka uzajamnom priznavanju akademskih diploma i stručnih kvalifikacija, kako bi građani imali pristup tržištima rada zemalja Zapadnog Balkana. Sama činjenica da će tržište Zapadnog Balkana biti uređeno kao u EU, to znači da će region i naša zemlja, biti mnogo spremniji za nastup na EU tržištu.

"Ovi dokumenti predviđaju i nepovratnih devet milijardi eura, koje će zemlje moći koristiti za izgradnju infrastrukture. Zajedničko regionalno tržište podrazumijeva i digitalizaciju regiona, čime bi se trebali približiti standardima EU.

Zelena agenda podrazumijeva energetsku transformaciju. Prelezak na obnovljive izvore energije očekuje svaku zemlju, a u budućnosti otvara mogućnost za nova radna mjesta.

Dakle, da naša zemlja jučer nije potpisala ove dokumente, praktično bi ostala jedina izolovana iz ovih procesa, koji donose ogromnu korist.

Obzirom da se u javnosti pogrešno interpretiraju okolnosti vezane za inicijativu tzv. „mini Šengen“, želim da naglasim nekoliko činjenica.
Radi se, naime, o inicijativi „Četiri slobode za Zapadni Balkan“, koju je prihvatilo nekoliko zemalja u regiji. U medijima i nekim političkim krugovima ta inicijativa je nazvana „mali ili mini Šengen“. Dakle, od momenta kada je potpisano Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, a koje su također bazirane na četiri slobode, tzv. „mini Šengen“ je praktično idejno izgubio na značaju, obzirom da je Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, praktično objedinilo obim svih modaliteta tržišnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Sada se ovaj proces nastavlja pod okriljem zemalja Berlinskog procesa: Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Poljske, Bugarske, Evropske komisije i Velike Britanije“, zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije