Zajednička izjava Turković i Baerbock: Ovo su poruke

6
L.S.
Zajednička izjava Turković i Baerbock: Ovo su poruke
Foto: Twitter / @BiseraTurkovic / Annalen Baerbock i Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak s ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock.

U fokusu su bila aktuelna pitanja u BiH, regiji, ali i EU, te saradnja dvije zemlje. Sastanku je prisustvovao i Manuel Sarrazin, specijalni predstavnik Njemačke za zapadni Balkan.

"Njena posjeta dolazi u veoma značajnom trenutku kako za BiH, region, tako i dešavanju u Europi", kazala je Turković u uvodnom izlaganju i istakla kako je važna saradnja Njemačke i BiH. 

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Spomenula je kako je utjecaj Njemačke važan za Zapadni Balkan. 

"Upućujem poziv na hitan prekid vatre i razaranja u Ukrajini. Razaraju se gradovi gdje vidimo sve ono za šta smos e nadali da je dio europske prošlosti. Svi gradovi BiH znaju šta donosi agresija i rat, naša srca su na strani onih kojis e bore za demokraciju za evropske vrijednosti. Vrlo otvoreno smo razgovarali o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu. Njemačko prisustvo je važno i donosi prosperitetu. 

Situacija u BiH koja je secesionistički prouzrokovana NSRS, samo dovoljno zakomplikovali sistuaciju, kazala je između ostalog Turković.

"Postoji bojazan ako se ovo nastavi, da će stabilnost BiH, ali i Europe biti ugrožena. Potrebno je zaustaviti sve retrogradne procese, zaustaviti procese NSRS,što će u konačnici dovesti do ispunjavanje uslova 14 prioriteta za EU", kazala je između ostalog Turković i naznačila važnost djelovanja visokog predstavnika u BiH. 

Naglasila je i zahtjeve koje je BiH poslala u Brisel gdje se traži određivanje datuma pregovora za pristupanje BiH u EU. Smatra kako bi to omogućilo mir, prosperitet i jačanje same EU. 

"Zapadni Balkan je slaba tačka EU, ovdje se mora pokazati snaga članica EU. Ohrabreni smo izjavama Olafa Scholza koji je kazao da se razmatranje BiH u EU ozbiljno razmatra", kazala je Turković. 

Istakla je kako su ministrica Njemačke i ona razgovrale o drugim pitanjima od ekonomske saradnje i razvojne pomoći. 

"BiH ima interes od jačanja i razvoja saradnje sa Njemačkom. BiH je najjači partner sa Njemačkoj, Njemačka je jedan od najvažnijih investitora u BiH", istakla je Turković i naglasila kako je robna razmjena u milijardama. 

Ove godine BiH i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa. "To je psoeban datum i dan za BiH, To je prilika za saradnju i da ase naše partnerstvo podigne na još veći nivo", poručuje Turković. 

Šefica diplomatije Njemačke zahvalila se Turković na prijemu i naznačila kako nikad nije ni pomislila da će doći u ovom trenutku kada je egzistencija od krucijalnog značaja u Europi.

"Njemačka će ovdje u vašoj zemlji i Zapadnom Balkanu biti prisutnija nego ikad. Zato smo i uveli funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koju je preuzeo Manuel Sarrazin. On će se postarati da tematika koja je prisutna ovdje, dođe do Brisela", istakla je Baerbock. 

Spomenula je kako suosjeća sa narodima koji su preživjeli ratne traume i naglasila kako je to obilježilo i njenu generaciju koja ima prijatelje koji su iz rata u BiH pobjegli u Njemačkoj. 

"Ljudi iz BiH koji su iz rata došli u Njemačku postali su naši prijatelji. Sve nas je obilježilo to strašno iskustvo. Shvatili smo da postoji samo mir i sloboda. Europa mora da omogući slobodu i mir. Naša historijska odgovornost jeste da osiguramo mir. Naši nekadašnji neprijatelji ne treba da budu sampo naši susjedi, već prijatelji", proučila je ministrica Njemačke i naglasila važnost kreiranja trajnih mostova suživota. 

Istakla je kako je važno doći u posjetu Sarajevu zbog cijele situacije koja vlada u Ukrajini.

"Naši snovi, naša nadanja zavise od mira. Bez mira, slobode i vladavine prava ne može doći do privrednog razvoja, Moramo da osiguramo mir u BiH i da se borimo protiv onih koji ugrožavaju mir. Kao najveći bilateralni donatori u BiH, podržavat ćemo samo one koji se zalažu za državu Bosnu i Hercegovinu, a ne koji rade na njenom razaranju", kazala je između ostalog Baerbock. 

Spomenula je i izborni zakon kao važnu temu i da se održe izbori u planiranom terminu u Bosni i Hercegovini. 

Naglasila je da iako je njena posjeta Sarajevu kratka zbog cijele situacije u Ukrajini, najavila je svoj skori ponovni dolazak u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije